Verdachte firma Panaviation had geen rol in vliegtuigcrash Genua

Het ongeluk met een Dornier-passagiersvliegtuig in Genua, drie jaar geleden, is niet veroorzaakt door ondeugdelijke onderdelen. Dit heeft de Italiaanse luchtvaartdienst woensdag bekendgemaakt....

Van onze correspondent Willem Beusekamp

Het vermoeden bestond dat de remmen niet deugden en afkomstig waren van de firma Panaviation, groothandel in vliegtuigonderdelen. Het bedrijf wordt verdacht met behulp van vervalste certificaten wereldwijd oude en gebrekkige onderdelen als nieuw te verkopen.

De directie en verscheidene medewerkers werden afgelopen weekeinde aangehouden omdat zij het internationale luchtverkeer in gevaar zouden hebben gebracht. Honderden luchtvaartmaatschappijen zijn gewaarschuwd en hebben het advies gekregen hun vloot aan een extra inspectie te onderwerpen.

Het ongeluk in Genua werd eerder deze week in verband gebracht met mogelijk falende apparatuur, afkomstig van Panaviation. Ook het neerstorten van een verkeerstoestel vorig jaar november boven New York zou mogelijk het gevolg zijn van onderdelen die van de Italiaanse firma zijn betrokken.

Het onderzoek naar deze leveranties, dat wordt verricht in samenwerking met de FBI, is nog niet afgesloten. Het toestel dat in Genua verongelukte, had zojuist een revisie van de remmen achter de rug.

De kwaliteit van de remmen, aldus de Italiaanse onderzoekers, was goed. Ze waren nieuw en afkomstig van de fabrikant. Het ongeluk, waarbij de inzittenden ongedeerd bleven, wordt alsnog toegeschreven aan een fout van de piloot.

Een van de verdedigers van de verdachte firma ging gisteren in de aanval. Of er met vervalste certificaten is gehandeld, laat hij in het midden. Wel stelde hij dat de luchtvaartmaatschappijen verantwoordelijk zijn voor het monteren en het op kwaliteit controleren van vliegtuigonderdelen. De groothandel kan hierbij volgens hem geen blaam treffen.

Volgens de Italiaanse advocaat is het uitgesloten dat welk vliegtuigongeluk dan ook in verband kan worden gebracht met de producten die door zijn cliënt zijn geleverd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden