Update

Verdachte fatale juweliersroof herinnert zich niets

Lasha G. kan zich helemaal niet herinneren of hij de vluchtauto bestuurde die werd gebruikt bij de fatale overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann. 'Het kan best zijn dat ik gereden heb, maar ik kan het me helemaal niet herinneren", vertelde hij zijn advocaat. De zaak van G. werd woensdag behandeld bij de rechtbank in Den Haag.

Bij juwelier Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag waar de 47-jarige juwelier Stratmann bij een roofoverval werd gedood, werden bloemen gelegd door buurtbewoners en ondernemers. Beeld ANP
Bij juwelier Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag waar de 47-jarige juwelier Stratmann bij een roofoverval werd gedood, werden bloemen gelegd door buurtbewoners en ondernemers.Beeld ANP

G. zou in de periode rond de overval veel drugs hebben gebruikt en het zich daarom niet voor de geest kunnen halen. Als hij al gereden heeft, wist hij in ieder geval niet dat hij als 'driver' voor een overval werd misbruikt, liet hij weten.

De fatale overval werd in april dit jaar gepleegd. Sandro G. en Ziya B. gelden als hoofdverdachten.

Volgens de advocaat zou uit niets in het dossier blijken dat G. bij de zaak betrokken was. Maar daar was justitie het niet mee eens. De aanklager wees onder meer op een verklaring van Ziya en telefoongesprekken. Op camerabeelden is overigens wel de vermeende vluchtauto te zien, maar niet wie erin zitten.

De rechters vonden dat er voorlopig voldoende ernstige bezwaren waren om G. langer vast te houden en wezen een verzoek om schorsing daarom af.

Justitie zei trouwens te twijfelen aan de echtheid van de naam van de in Georgië geboren man. Hij zou al vaker een andere identiteit hebben aangenomen.

Volledige verklaring
Verdachte Sandro G. heeft aangegeven een volledige verklaring af te willen leggen over zijn rol bij de fatale overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann. Dat zei zijn advocaat Peter Plasman eerder vandaag bij de rechtbank in Den Haag.

G. vluchtte na de overval naar Georgië. Daar meldde hij zich bij de Nederlandse ambassade in Tbilisi. G. legde daar een verrassende bekentenis af op de Georgische staatstelevisie. Hij verklaarde dat hij uit angst twee keer per ongeluk heeft geschoten, toen het slachtoffer zich verzette.

Sindsdien beroept G. zich op advies van Plasman op zijn zwijgrecht. Dat advies gaf Plasman omdat hij volgens eigen zeggen lange tijd niet kon beschikken over het dossier.

'Hij wil nu een verklaring afleggen over alles wat is gebeurd', lichtte Plasman toe.

G. was niet op de zitting aanwezig. Dat was wel de andere hoofdverdachte Ziya B. Ook hij bekende betrokken te zijn geweest bij de overval. B. werd na een klopjacht opgepakt door de politie in de Haagse Schilderswijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden