Verdachte diamantroof Schiphol aangehouden

De marechaussee op Schiphol heeft dinsdagochtend voor het eerst een verdachte gearresteerd, van wie ze denkt dat hij direct betrokken is bij de uitvoering van de diamantroof op Schiphol....

ANP

De diamantroof van 25 februari op Schiphol staat bekend als een van de grootste roofovervallen uit de Nederlandse geschiedenis. De daders maakten voor ongeveer 75 miljoen euro aan juwelen en diamanten buit. De roof deed veel stof opwaaien omdat het vrachtplatform waar de overvallers toesloegen, zwaar beveiligd hoort te zijn.

Een arrestatieteam van de marechaussee pakte de vermoedelijke overvaller, een Amsterdammer, in zijn woonplaats op. Op drie plaatsen in Amsterdam zijn vervolgens doorzoekingen gedaan. Het resultaat daarvan is nog niet bekend.

De marechaussee maakte eerder bekend dat de daders de roof vermoedelijk op 10 februari al op de luchthaven hebben voorbereid. Een van de gezochte mannen, ongeveer 1,80 meter lang van 35 à 40 jaar oud met een licht getinte huidskleur, zou op die dag op het platform van Schiphol een blauwe KLM-auto hebben gestolen. Mogelijk hield deze diefstal verband met de overval, vermoedt de marechaussee.

De diamanten waren bestemd voor een vliegtuig van Tulip Air dat op de bewuste dag rond 10.00 uur op platform B-34 klaar stond voor vertrek naar Antwerpen. Op het moment dat de voorraad het toestel in zou gaan, sloegen twee criminelen toe in een witte waardeauto van de KLM.

Bij het vliegtuig en het waardetransport aangekomen, dwongen zij de KLM-medewerkers met automatische wapens het busje met de kapitale lading af te geven. De criminelen reden vervolgens met dit busje het afgesloten vrachtplatform af door achter een andere auto te kleven die onder de slagboom doorreed.

In de haast wisten de criminelen niet alle waardevolle lading mee te nemen. De waardevolle spullen die de criminelen in het KLM-busje achterlieten, heeft de marechaussee onderzocht en aan de KLM teruggegeven.

De marechaussee gaat na deze aanhouding gewoon door met het onderzoek naar de diamantroof. De woordvoerder sluit meerdere arrestaties niet uit.

Het onderzoeksteam heeft de vermoedelijke dadergroep al geruime tijd in het vizier. Het gaat om een voor de opsporingsdiensten bekende groep overvallers die het in het verleden onder meer op geldtransporten en benzinestations hadden gemunt. De marechaussee wil hier niet op reageren in belang van het onderzoek. De marechaussee zegt wel dat ze vermoedt dat het om een zeer professionele criminele organisatie gaat, die volgens hen achter de diamantroof zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden