Verdachte Baarnse moordzaak herinnert zich weinig

De 61-jarige Paul de R. herinnert zich nog maar een paar dingen van ‘die zondag’ in november 1999, de dag waarop het echtpaar Hans en Ria Müller van de aardbodem verdween....

ANP

Ook weet De R. nog dat hij de lichamen van de Müllers in de keuken naast elkaar legde, dat hij twee kliko's naar binnen reed en de lichamen daarin stopte, om deze vervolgens te begraven op het terrein van de kinderboerderij in Baarn.

Maar Paul de R. weet absoluut niet meer hoe de brede tape over de mond en neus van Ria Müller is gekomen, hoe zij in het plastic zijn verpakt waarin zij zijn gevonden en hoe de gootsteenontstopper onder de broekriem van Hans Müller is terechtgekomen. ‘Ik moet dat wel gedaan hebben’, aldus De R. donderdag voor het gerechtshof in Arnhem. ‘Dat zegt mijn verstand ook. Maar ik herinner me het niet.’

Vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Utrecht De R. tot levenslange celstraf wegens tweevoudige moord. De R. deed er toen nog volledig het zwijgen toe over de lugubere zaak. Wel ging hij in hoger beroep. Pas in maart van dit jaar, tijdens een inleidende zitting bij het Arnhemse hof, legde hij een verklaring af. Hij bekende toen Hans Müller te hebben gewurgd. De dood van Ria zou hij niet op zijn geweten hebben. Donderdag bleef hij bij die verklaring, tijdens een nieuwe zitting voor het hof.

Duidelijk is dat het hof zich afvraagt of in het geheugen van De R. daadwerkelijk grote gaten zitten, of dat de man zijn rechters bewust om de tuin leidt, teneinde onder de levenslange celstraf uit te komen.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC), de observatiekliniek van justitie, hebben geen geheugenstoornis kunnen ontdekken. Wel stelden zij vast dat De R. contactgestoord is, nagenoeg onbehandelbaar, een man zonder betrokkenheid bij het menselijk leven. Een man ook die zo weer zou kunnen toeslaan. Het PBC adviseert De R. tbs op te leggen en op te sluiten in een zogeheten longstay-afdeling, voor verpleging zonder behandeling.

Gebleken is dat De R., die na de dood van de Müllers in hun huis trok, enorm kan liegen. Volgen het PBC is dit talent te verklaren uit de geconstateerde stoornis.

De zaak wordt vrijdag voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden