Verdachte aanslag Quebec was 'keurige jongen' maar met extreem-rechtse ideeën

Gewelddadig was hij nooit geweest, maar hij staat wel bekend om zijn negatieve opmerkingen over 'diversiteit'. Op zondag opende Alexandre Bissonnette in Québec het vuur op de aanwezigen in een moskee.

Theo Koelé
Alexandre Bissonnette. Beeld VK
Alexandre Bissonnette.Beeld VK

Alexandre Bissonnette (27), verdacht van de dodelijke aanslag zondagavond in een moskee in Québec, woont nog bij zijn ouders in een keurige buitenwijk. Een introverte jongeman, zo omschreven Canadese media hem maandag. Maar tevens iemand met rechts-extremistische denkbeelden.

De in Québec geboren student politicologie en antropologie opereerde volgens de Canadese autoriteiten op eigen houtje: 'een eenzame wolf'. Aanvankelijk was er sprake van twee schutters, een van hen van Marokkaanse afkomst. De politie beschouwt deze man nu als ooggetuige.

Bissonnette meldde zich kort na de schietpartij zelf via het alarmnummer 911 bij de politie. Hij reed met zijn auto naar een plek op zo'n 25 kilometer van de plaats des onheils en wachtte daar op de politie. 'Hij was gewapend en sprak met ons over zijn daad', zei een politiefunctionaris die hem arresteerde. 'Het leek erop dat hij aan het onderzoek wilde meewerken.'

De Canadese autoriteiten deden maandag geen mededelingen over de mogelijke motieven van de schutter. Wel zeiden ze de schietpartij te beschouwen als een terroristische daad.

Een herdenking maandag in het Canadese Halifax van de slachtoffers in de moskee. Beeld AP
Een herdenking maandag in het Canadese Halifax van de slachtoffers in de moskee.Beeld AP

Keurige jongen

Niet eerder kwam Bissonnette in aanraking met de politie. De verhalen van buren over 'die keurige jongen van hiernaast' worden evenwel gelogenstraft door medestudenten en andere bekenden. Een plaatselijke Facebookgroep, genaamd 'Vluchtelingen Welkom', meldde dat hij zowel op de universiteit als op sociale media bekendstaat om zijn sympathie voor de populistische Franse presidentskandidaat Marine Le Pen, zijn vrouwonvriendelijke opvattingen en negatieve opmerkingen over 'diversiteit'. Québec kent een grote islamitische gemeenschap.

Volgens de krant Le Journal de Mont-réal is Bissonnette een liefhebber van de jacht en bezitter van enkele vuurwapens. Ervaring daarmee had hij opgedaan tijdens zijn opleiding tot militair, die hij - voor zover bekend - niet heeft afgemaakt. Over zijn politieke denkbeelden schrijft de krant dat hij pro-Trump, pro-Israël en anti-islam is.

Barbaarse

Gewelddadig had hij zich niet eerder getoond. Niettemin schoot hij in koelen bloede biddende moslims in de rug. Een van de slachtoffers was een hoogleraar aan de Laval-universiteit waar Bissonnette studeert, de oudste Franstalige universiteit in Noord-Amerika, met meer dan veertigduizend studenten.

De andere slachtoffers werden geïdentificeerd als twee Algerijnen, een Tunesiër, een Marokkaan en twee Afrikanen. De slachtoffers waren tussen de 35 en 60 jaar oud. Vijf van de zeventien gewonden liggen in kritieke toestand in het universitair ziekenhuis.

Canadese deskundigen deden maandag een eerste poging de barbaarse daad te duiden. Martin ­Geoffroy, verbonden aan een kenniscentrum op het gebied van radicalisering, zei dat voor mensen als Bissonnette hetzelfde geldt als voor extremistische moslims: 'Ze willen gematigden uitschakelen, of het nu moslims of christenen zijn.' Daarbij zijn ze vaak behept met een 'obsessief racisme'. Bissonnette werd maandag voor het eerst verhoord over zijn daad en zijn beweegredenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden