Verdacht pakketje Hannover blijkt nepbom

De wedstrijd van het medeleven moest het worden, maar anderhalf uur voor de aftrap werd Duitsland - Nederland afgelast. De hele stad Hannover werd dinsdagavond door de politie onveilig verklaard vanwege een ernstige terreurdreiging rondom het voetbalstadion. Het verkeer rond het stadion werd stilgelegd, net als delen van het openbaar vervoersnetwerk door de stad. Ook werd een verdacht pakketje gevonden in de trein, maar dat bleek een nepbom.

Sterre Lindhout
Vlaggen worden weggehaald uit het stadion. Beeld ap
Vlaggen worden weggehaald uit het stadion.Beeld ap

Na het afgelasten van de wedstrijd Duitsland - Nederland onderzocht de politie op meerdere plekken verdachte pakketjes. Eén daarvan bleek een nepbom in een trein op het station van Hannover. Volgens de politie zag het er professioneel uit. Uiteindelijk zaten er een mobiele telefoon, draden en een printplaatje in. De man die het achterliet is spoorloos.

Het verdachte pakketje dat gisteravond werd gevonden in een trein op het station in Hannover was een nepbom. Een woordvoerster van de Duitse politie heeft dat bekendgemaakt. Volgens haar zag het er professioneel uit.

Een klein uur voor de officiële melding van de terreurdreiging voor de stad als geheel was de wedstrijd al afgelast. Volgens de politie zou er sprake zijn van een 'zeer concrete dreiging van een bomaanslag' in het stadion. Supporters werden geëvacueerd en de wijde omgeving afgezet.

De politie nam het besluit tot afgelasting op aanbeveling van minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, overigens ook minister van Sport. 'Vlak voor de wedstrijd nam het aantal concrete aanwijzingen voor geplande aanslagen sterk toe', zei hij in dinsdagavond op een persconferentie. Volgens persbureau DPA kwam de tip van een buitenlandse inlichtingendienst en zou het gaan om een aanslag met een 'islamitische achtergrond'.

De Maizière zei erbij dat het onderscheid maken tussen serieuze meldingen en loos alarm tot de moeilijkste taken van veiligheidsdiensten behoort, maar dat in een moeilijke en twijfelachtige situatie als die van dinsdagavond het beschermen van mensen voorrang heeft.

Repetitie voorafgaand aan de wedstrijd. Beeld epa
Repetitie voorafgaand aan de wedstrijd.Beeld epa

Verlammende greep

De wedstrijd, vier dagen nadat drie zelfmoordterroristen zich opbliezen voor het Stade France in Parijs, had moeten tonen dat Duitsland en Europa zich niet laten intimideren door de terreur van IS. Bondskanselier Angela Merkel en drie Duitse ministers zouden in Hannover aanwezig zijn. Namens Nederland zaten minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Sport en Jeanine Hennis van Defensie zelfs al op de tribune.

De omstandigheden keerden de boodschap 180 graden om: het inderhaast ontruimde stadion in Hannover maakte duidelijk dat politici in alle Europese hoofdsteden worstelen met de verlammende greep van de dreiging en de angst. 'Het voelt als een nederlaag dat deze wedstrijd is afgelast', lieten Hennis en Schippers in een verklaring weten.

'Het was de bedoeling de bom in het stadion te laten ontploffen', zei politiecommissaris Volker Kluwe in een interview met televisiezender NDR. De concrete aanwijzing daarvoor zou de politie om kwart over zeven hebben verkregen, een kwartier nadat de supporters het stadion in konden.

Volgens Duitse media zou de springstof zich in een ambulance hebben bevonden. Dat gerucht is door de politie niet bevestigd. Op last van de politie legde het plaatselijke vervoersbedrijf Üstra tramlijn 17 en delen van de tramlijnen 7 en 9 tijdelijk stil.

Gewapende politie voor de ingang na de evacuatie van het HDI Stadion na de afgelasting van de oefenwedstrijd tussen Nederlands elftal en Duitsland. Beeld anp
Gewapende politie voor de ingang na de evacuatie van het HDI Stadion na de afgelasting van de oefenwedstrijd tussen Nederlands elftal en Duitsland.Beeld anp

Twijfel

De spelers van Oranje en hun tegenstanders van Die Mannschaft zaten in de bus op het moment dat het stadion werd ontruimd.De bussen zijn omgekeerd en de Duitse spelers naar huis gegaan, en Oranje terug naar Nederland.

Angela Merkel was ook nog onderweg naar het stadion en is teruggekeerd naar Berlijn. De ministers Hennis en Schippers zijn zo snel mogelijk teruggekeerd naar Nederland.

Aan het slot van de persconferentie onderstreepte De Maizière dat de Duitsers niet van plan zijn hun levenswijze laten veranderen door de dreiging van terreur en dat ze in het vervolg gewoon naar grote evenementen als kerstmarkten en voetbalwedstrijden zouden gaan. In zijn stem klonk onmiskenbaar twijfel door. In Hannover is de hele nacht extra politie op de been.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden