Verdacht drinkwater in Limburg

Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) blijkt gedurende twee maanden te zijn gestopt met het innemen van water uit de Maas, omdat er een onbekende stof in zat....

Inmiddels is DSM gestopt met lozing van de stof op het water. Het afvalproduct wordt nu verbrand. Daaraan zitten geen extra kosten voor DSM.

Waterleidingmaatschappij Limburg heeft aangekondigd de extra kosten die zij heeft moeten maken, ongeveer honderdduizend euro, bij DSM of bij het Zuiveringsschap Limburg te zullen verhalen. Het bedrijf is afgelopen vrijdag weer Maaswater gaan gebruiken, omdat, nu de stof niet meer wordt geloosd, de concentratie onder de toegestane waarde van 0,3 microgram per liter water ligt.

WML is pas donderdag met deze informatie naar buiten gekomen. ' We wilden niet de indruk wekken dat het drinkwater in gevaar was. Mensen gaan zoiets al snel denken', aldus een woordvoerder.

Nu de situatie weer normaal is, wil WML wel bekendmaken dat ze twee maanden lang grondwater heeft moeten tappen. De waterleidingmaatschappij heeft een half miljoen kubieke meter grondwater ingezet. Op grondwater ligt een heffing van 16,2 eurocent per duizend liter. Daarnaast zijn laboratoriumkosten gemaakt.

DSM stelt dat het geheel volgens de voorschriften heeft gewerkt. 'We zijn niet in gebreke gesteld. Er is dus geen aanleiding een schadevergoeding te betalen', aldus woordvoerder Eric Bommezijn van het chemieconcern.

Het Zuiveringschap Limburg voelt zich niet aansprakelijk. Een woordvoerster zegt dat de vergunning in orde was. Daarop staat welke stoffen DSM mag lozen.

Een onbekende stof die zelfs niet bij de producent bekend is, kan ook niet voorkomen in een vergunning, erkent zij.

Het keuringsinstituut voor water KIWA onderzoekt de stof en zoekt naar de scheikundige formule. Dat kan nog weken duren.

De hoofdoorzaak van het probleem is de lage waterstand in de Maas als gevolg van de droogte, stelt DSM. 'Dat is een natuurlijke oorzaak, waar niemand op aanspreekbaar is.'

Bij een normale waterstand valt de onbekende stof in het niet, omdat deze dan zo verdund wordt dat hij bij de analyses niet gemeten wordt. Bij de lage waterstand valt de stof wel op.

De Stichting Reinwater en Stichting De Noordzee vinden dat de regelgeving voor gevaarlijke stoffen niet goed is. Bedrijven mogen volgens de regels stoffen lozen zonder dat daarvan eerst de effecten op de volksgezondheid en het milieu zijn onderzocht.

De twee milieuorganisaties willen de bewijslast omkeren. Lozing van een stof mag pas worden toegestaan wanneer wetenschappelijk vaststaat dat hij niet schadelijk is.

Juist de chemische industrie heeft de afgelopen tijd geprotesteerd tegen nieuwe voorstellen van de Europese Commissie voor het testen van stoffen. 'Zonder zo'n beleid blijft het klachten regenen', aldus de Stichting Reinwater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden