Verbruggen furieus over beschuldigingen Armstrong

Net als eerder Floyd Landis vertelt ook Tyler Hamilton dat een positieve dopingtest van Lance Armstrong in 2001 is weggemoffeld door de internationale wielerunie UCI.

Jeroen Schmale
null Beeld ap
Beeld ap

Hein Verbruggen, destijds voorzitter van de UCI, reageert tegenover AD Sportwereld woedend.

Floyd Landis beschuldigde Hein Verbruggen vorig jaar met naam en toenaam. Tyler Hamilton deed dat zondagavond niet, in een uitzending van het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes. Maar ook Hamilton verklaarde daarin dat een positieve dopingtest van hun beider kopman Lance Armstrong uit de Ronde van Zwitserland in 2001 is weggemoffeld door de leiding van de mondiale wielerbond UCI. Destijds was Verbruggen voorzitter van die unie.

Wat Hamilton op de televisie vertelde, is ook de strekking van zijn getuigenverklaring voor een onderzoeksjury in Los Angeles. Dat gezelschap doet onderzoek naar de beweringen van Landis, dat bij de wielerploeg van US Postal sprake was van systematisch dopinggebruik. In het shirt van US Postal boekte Armstrong zes van zijn zeven eindzeges in de Tour de France.

Dat waren er allicht minder geweest als een positieve epo-test van The Boss uit 2001 boven water was gekomen. Landis verklaarde vorig jaar dat Verbruggen het op een akkoordje gooide met Armstrong en zijn vertrouweling/ploegleider Johan Bruyneel. In ruil voor een flink geldbedrag, naar verluidt ruim honderdduizend Amerikaanse dollar, zou de UCI de test stilhouden.

In de aflevering van 60 Minutes over het vermeende dopinggebruik van Armstrong, ondersteunde Hamilton het verhaal van Landis. Armstrong, zo onthulde Hamilton voor de televisiecamera's, had het hem eens 'tussen neus en lippen door' verteld. 'Mensen zorgden ervoor dat het in orde kwam. Ik ken de exacte details niet, maar de mensen van Lance en van de andere kant - ik meen uit het bestuursorgaan van de sport - bedachten een manier om het te laten verdwijnen. Dit heeft Lance me zelf gezegd.'

De UCI nam gisteren in een officiële verklaring afstand van deze aantijgingen, ex-preses Verbruggen (69) reageerde zelfs furieus: 'Hamilton zegt dus ongeveer hetzelfde als Landis, zonder mensen bij naam en toenaam te beschuldigen. Nou ja, Landis heeft een proces aan zijn broek. Hij mag zijn woorden voor de rechter bewijzen.'
Onlangs maakte de UCI bekend dat Landis wegens smaad voor een Zwitserse rechtbank wordt gedaagd. Verbruggen: 'Wat moet ik er verder mee? Moet ik nu opeens bewijzen dat ik het niet gedaan heb? Dat is toch de omgekeerde wereld? Bovendien ligt er volgens mij voor de journalistiek ook een taak. Nu moet ik mezelf steeds verdedigen, elke keer dat een idioot met dit soort verhalen komt. Maar nooit heeft iemand nog bewijs geleverd.

'Dat is ook onmogelijk, want er is niks. Ik herhaal het nog maar eens: Lance Armstrong heeft nooit doping gebruikt. Nooit, nooit, nooit. En dat zeg ik niet omdat ik zogenaamd een vriend van hem zou zijn, want dat is helemaal niet zo. Ik zeg het, omdat ik er zeker van ben. Zelfs als wij dat zouden willen, zou het niet mogelijk zijn om een positieve test weg te moffelen. De testresultaten gaan namelijk niet alleen naar de UCI, maar ook naar de WADA (mondiale antidopingorganisatie, red.).

'Dus voor eens en voor altijd: onder mijn voorzitterschap hebben zulke praktijken nooit plaatsgevonden bij de UCI.'

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden