Verbreed je kennis in de trein, in de file en tijdens het sporten

Ooit gold Bildung als een vereiste om maatschappelijk op niveau te kunnen functioneren. Bildung stond voor brede én diepe algemene ontwikkeling....

Het Nederlandse onderwijs richt zich niet meer op Bildung. Waarop wel, dat mag Joost weten, maar niet op een brede kennis op hoog niveau.

In dat hiaat is nu voorzien. Voor iedereen die na een fijne vervolgopleiding op niveau, aan hbo of universiteit, het gevoel heeft te sektarisch bezig te zijn in een niche-beroep, is er nu hoop. Niet met de moedermavo of een schriftelijke avondcursus. Nee, gewoon door de tijd die je toch vergooit met forenzen of sporten nuttig te gebruiken.

Het gaat om de luisterboeken van Home Academy. Ook fijn voor degenen die ‘s avonds, met een hoofd vol gezeur, inhoudelijkere afleiding prefereren boven het Nederlandse programma-aanbod.

Highways
In de eigen koffer was, bij wijze van grap, bij het inpakken voor een reis door de Verenigde Staten al een doosje met cd’s ingepakt over de geschiedenis van de VS, uitgesproken door Maarten van Rossem. Van zijn betoogtrant en zijn ironie in kwadratuur moet je houden, maar op de Amerikaanse highways beviel het goed zo bijgepraat te worden over ’s lands geschiedenis.

Highways
Maar ook in Nederland zelf werkt het. De schijven die dezelfde Van Rossum over de Koude Oorlog vol sprak, zijn een feest. Dat smaakt dus naar meer. Home Academy heeft inmiddels een indrukwekkende lijst met ingesproken colleges en redes uitgegeven. Het gros is ongemeen aanbevelenswaardig om de algemene ontwikkeling op de raarste onderwerpen bij te schaven en op een aanvaardbaar Bildungs-niveau te brengen.

Betoogopbouw
Natuurlijk verschillen smaken. Niet alleen wat betreft voorkeuren naar onderwerp, maar ook naar spreker. Zoals bij een boek of tijdschrift in eerste instantie opmaak en vervolgens schrijfstijl cruciaal zijn om consumptie te bevorderen, zo is bij deze luisterschijven stem en vervolgens verteltrant en betoogopbouw cruciaal. De ene spreker is sterker dan de ander.

Betoogopbouw
Van Rossem heeft een betoogtrant waar je van kunt houden maar die ook weerzin schijnt te kunnen oproepen. De man is inmiddels zo vaak op televisie geweest dat hij faam heeft opgebouwd. Op dat medium speel presentatie, uiterlijk, ook een rol. Dat valt bij het luistermedium weg.

Betoogopbouw
Een andere min of meer bekende spreker op de schijven is de bioloog Midas Dekkers. Hij spreekt onder de titel Mens en dier een hoorcollege uit over hun natuur, gedrag en onderlinge relaties. Wie genoot van Dekkers’ hilarische artikelen en boeken, komt van een koude kermis thuis. Het gaat om een luchtig betoog dat door de poging tot luchtig spreken schier vederlicht lijkt. Dan zijn, mogelijk door het ontbreken van voorkennis over de sprekers, andere schijven van onbekendere sprekers, grootheden in hun vak, een verrassing. Neem Jan van Hooff die op de cd Gedragsbiologie een hoorcollege geeft over de evolutie van de moraal. In zijn vak is Van Hooff als emeritushoogleraar gedragsbiologie waarschijnlijk een grootheid. Hij spreekt met gezag en onderkoelde ironie.

Demo-cd
Om meer van de huidige discussie over de islam te begrijpen is kennis van het christelijke denken onontbeerlijk. De schijven Christendom van Willemien Otten, hoogleraar in Utrecht, en Humanisme van Paul Cliteur, hoogleraar in Utrecht en, ten slotte, Godsdienstfilosofie van Herman Philipse (Universiteit Utrecht), zijn daarvoor meer dan een basisintroductie. En natuurlijk de introductie in de islam van Hans Jansen.

Demo-cd
Om potentiële consumenten te laten kennismaken, heeft de uitgever een demo-cd met 16 ‘proefhoofdstukken’ uitgebracht. Deze cd is ook te downloaden van de uitgeverssite, evenals een proefcollege van historicus Herman Beliën over Nederland en religie. Dat wordt genieten van de vertragingen en files.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden