Verbreding Maas stagneert door bezwaar tegen stort vervuild slib

De beveiligingsplannen voor de Maas, die al jaren worden voorbereid, dreigen op een nieuwe hindernis te stuiten. Eerder al kwam de bevolking massaal in opstand tegen grootschalige ontgrindingen; nu blijken bij landelijke en provinciale politici ernstige bezwaren te bestaan tegen het voornemen afgegraven, vervuilde grond te storten in grindgaten en...

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het dumpen van verontreinigd baggerslib in de regio. Het CDA wil van minister Pronk van Milieubeheer weten of dit plan wel strookt met de milieuwetgeving.

Ook bij Provinciale Staten van Limburg bestaan zware bedenkingen. Volgens voorzitter B. Bettinger van de Statencommissie voor verkeer wachten PS eerst de milieueffectrapportage af. Die wordt momenteel uitgevoerd voor de zogenoemde Zandmaas, vanaf Roosteren naar het noorden.

Volgens gedeputeerde M. Vestjens is het storten van afgegraven Maasgronden altijd onderdeel geweest van de plannen. Tot dusver is becijferd dat bij de verdieping en verbreding van de Maas ruim twintig miljoen kubieke meter grond en slib vrijkomt. De grond en slib zijn verontreinigd, onder meer met zware metalen en pak's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Milieuvriendelijke verwerking kost circa honderd miljoen gulden.

Onbetaalbaar, vindt Vestjens, en dus onhaalbaar. Want verreweg de meeste vervuilde grond en slib komt vrij bij de verbreding en verdieping van de Grensmaas, tussen Borgharen en Roosteren. Limburg heeft met Den Haag afgesproken dat het Grensmaasplan 'budgetneutraal' wordt uitgevoerd: de opbrengsten uit de grindwinning moeten opwegen tegen de kosten. 'Als de Tweede Kamer extra wensen heeft, moet ze ook maar opdraaien voor de extra kosten', meent een provinciewoordvoerder.

De provincie is naarstig op zoek naar een alternatief Grensmaasplan, omdat Provinciale Staten onder druk van de bevolking het voorliggende plan enkele maanden geleden naar de prullenbak heeft verwezen. Volgens dat plan hadden de grindbedrijven naar schatting 66 miljoen ton grind mogen afgraven.

Gedeputeerde Vestjens probeert nu een alternatief plan te ontwikkelen dat eveneens kostenneutraal is, maar minder massieve grindwinning vergt.

Naast de grindwinning dreigt nu ook de bestemming van vervuilde grond een belangrijk obstakel te worden. Het Openbaar Ministerie onderzoekt al mogelijke onregelmatigheden bij het dumpen van vervuilde grond in een van de Maasplassen, inmiddels een natuurgebied, nabij Roermond.

Die grond kwam vrij bij afgravingen in een proefproject. Volgens de uitvoerende organisatie De Maaswerken is de stort ervan volledig open en met de vereiste vergunningen geschied. Justitie onderzoekt vooral of vergunningen correct zijn afgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden