Verbouwing van centrum Utrecht onderworpen aan volkspeiling

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Utrecht gaat het veelbesproken Utrecht Centrum Project herzien. Dat zal gebeuren onder leiding van wethouder W....

De renovatie van het gebied rond winkelcentrum Hoog Catharijne leidt al jaren tot politieke onrust in de stad.

De bestaande plannen, waarvan de laatste versie na twaalf jaar onderhandelen in juli van dit jaar werd aangenomen, gaan 'de prullenmand in', aldus de woordvoerder van Leefbaar Utrecht, B. Schnetz.

De voorbereidingen hebben al 46 miljoen gulden gekost.

Het nieuwe college van B en W onderzoekt de mogelijkheden om delen van de oude plannen alsnog te gebruiken. Leefbaar Utrecht heeft zich de afgelopen vijf jaar fel verzet tegen de 'megalomane' centrumplannen van het vorige stadsbestuur.

Een alternatief plan van de partij werd afgelopen zomer nog weggestemd.

Volgens de plannen van het stadsbestuur, dat in januari met zijn werkzaamheden begint, is steun van de bevolking voor de nieuwe plannen 'essentieel'. In ieder geval zullen de voorzieningen voor het openbaar vervoer worden verbeterd. Ook zal ten minste 150 duizend vierkante meter kantoorruimte worden gerealiseerd.

De portefeuilleverdeling van de Utrechtse wethouders is als volgt: Lenting (Leefbaar Utrecht) Utrecht Centrum Project, Y. van de Bergh (Leefbaar Utrecht) verkeer en energie, T. Gispen (Leefbaar Utrecht) maatschappelijk werk, H. Spekman (PvdA) sociale zaken, M.L. van Kleef (PvdA) ruimtelijke ordening, J. van Zanen (VVD) financiën, R. Verhulst (CDA) loco-burgemeester en grondzaken, K. Verhoef (Burger en Gemeenschap) cultuur en volksgezondheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden