Verbouwing Rijks duurde langer dan de bouw (en 9 andere weetjes)

Het duurt nu écht niet lang meer of het Rijksmuseum gaat weer open voor publiek. Ter gelegenheid daarvan verschijnt bij de Volkskrant een speciale editie van V over het museum. En hieronder tien weetjes waar u misschien niet van op de hoogte was.

De Nachtwacht wordt terug verhuisd naar zijn oude plek: de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum in Amsterdam. Beeld anp

1. De renovatie van het Rijks heeft het museum langer dichtgehouden dan het kostte om het museum te bouwen. Van 2003 tot 2013 was het museum gesloten, tussen 1876 en 1885 werd het museum door architect Hendrik Cuypers gebouwd.

2. Het bouwbudget van 375 miljoen euro voor de renovatie is ongeveer een driehonderdvoudige van het bouwbudget voor het origineel.

De Britse kunstenaar Richard Wright en het plafond in de zaal waar de Nachtwacht hangt. Wright beschilderde het plafond. Beeld epa

3. Het spannendste moment in de tien jaar durende verbouwing van het Rijksmuseum was het moment dat 44 duizend meter vloeroppervlak van het hoofdgebouw in de lucht zweefde. Het hele museum moest worden opgekrikt van zijn fundering om de doorgang onder de fietstunnel te maken.

4. De totale collectie van het Rijksmuseum telt ongeveer 1 miljoen objecten, het prentenkabinet van het Rijksmuseum bezit meer dan 850.000 werken op papier, in het nieuwe Rijksmuseum worden 8 duizend objecten getoond.

5. Wie alles in het Nieuwe Rijksmuseum wil zien, moet 1,5 kilometer door de zalen afleggen. Zo lang is de looproute.

6. Vier tinten grijs zijn er gebruikt voor de wanden in het Nieuwe Rijks - iedere verdieping heeft zijn eigen grijstint. Het donkerst bij de Gouden Eeuw. Het lichtst in de 20ste eeuw. De kleur in de eregalerij heet Noir de Vigne.

De Bone Chair van Joris Laarman. Beeld RV

7. Het oudste object is het versierde elandgewei uit het graf van Lodewijk de Vrome, en stamt uit de periode 1000 - 1199

8. Het meest recente object in de opstelling is de Bone Chair van Joris Laarman uit 2006.

De fietstunnel onder het Rijksmuseum op een foto uit 2005. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

9. 'Fietstunnelgate' is niet iets van de afgelopen jaren. De onenigheid tussen museum (dicht! voor fietsers althans) en gemeente (open!) was er van meet af aan: architect Cuypers zelf heeft zich indertijd verzet tegen de passage, maar de stad wilde een poort van het centrum naar het zuiden.

10. Architect Cuypers bouwde het Rijksmuseum als een kathedraal voor de kunst. Een bezoek aan De Nachtwacht kun je ook nu nog zien als naar de mis gaan. De entreehal is het kerkportaal, de eregalerij met zijn zuilen en spitsbogen het priesterkoor. En aan het eind wacht je het altaar: de Nachtwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.