Verbouwen maar, die Tweede Kamer

De ingezonden brieven van 16 juni.

CDA-fractieleider Willem Aantjes in 1978 in debat over de regeringsnota Bestek '81. Beeld ANP
CDA-fractieleider Willem Aantjes in 1978 in debat over de regeringsnota Bestek '81.Beeld ANP

Brief van de dag: Tweede Kamer

Toen ik de Tweede Kamer na twintig jaar verliet, was de huidige vergaderzaal er nog niet. Ik heb dus al die jaren in de Oude Zaal vergaderd en ken alle nadelen van 150 leden in vijftig tweezitsbankjes geperst. En dan was ik nog bevoorrecht, dat ik als fractievoorzitter een hoekplaats had en het bankje alleen met Marga Klompé hoefde te delen. Het leek mij dan ook een verademing, dat in de nieuwe zaal de leden zoveel meer ruimte om zich heen hadden. En geen storende geluiden van (rokende en/of drinkende) medeleden vanachter het 'groene gordijn'.

Tot ik later met de Vereniging van Oud-Kamerleden wel eens in de nieuwe zaal vergaderde. Allemachtig. Alle leden in één grote halve cirkel naast elkaar. Niemand die de ander in de ogen kijkt en zijn/haar mimiek registreert. De Kamervoorzitter niet te midden van de mede-Kamerleden en niet tegenover het kabinet, maar ernaast. De interruptiemicrofoons niet tegenover maar op een rij naast elkaar, geen uitnodiging vis-à-vis met elkaar op het scherp van de snede te debatteren, maar in de rij wachtend op je beurt, zoals bij de kassa van Albert Heijn. Hoe verzin je het.

Mijn eerste impuls was er een artikel over te schrijven voor de opiniepagina. Maar ja, ik ken de voorspelbare reacties: 'Nostalgie, hè?'; 'Vroeger was alles zeker weer beter?'. 'Nog steeds de pest in, dat jij er niet meer bij zit?'. Of op zijn best: 'Ach man, je bent niet meer van deze tijd. In alle omringende landen en zelfs in het Europese Parlement doen ze het zo.' Zit misschien toch iets in, denk je dan. Dus laat dat artikel maar zitten. Toch maar niet doen.

Tot ik de opiniepagina van 14 juli opsla en daar het artikel van de voorzitter van (nota bene) de JOVD lees en daarin mijn hierboven beschreven gedachtengang terugvind. Zo actueel is het dus. De Kamer overweegt opnieuw een grondige verbouwing. Als iemand uit een ver verleden en een jongerenvoorzitter, die zijn kleinzoon (zij het niet zijn politieke kleinzoon) zou kunnen zijn, het zo met elkaar eens zijn, dan is het misschien toch de moeite waard hun kijk op de zaak bij de overwegingen te betrekken.

Willem Aantjes (92), Utrecht, oud-fractievoorzitter van de ARP en het CDA

Onbuigzame kardinaal

Kardinaal Eijk wil een penningmeester ontslaan omdat ze transgender is (Ten eerste 15 juli). Dit leidt tot veel onbegrip, boosheid en teleurstelling. Wat bezielt zo'n kerkleider? De filosoof Descartes zei ooit: 'Twijfel is het begin van wijsheid'. In interviews met kardinaal Eijk (Antoine Bodar in januari en met Twan Huys op 6 juni) heb ik Eijk op de vraag 'twijfelt u wel eens?' heel stellig 'nee' horen zeggen.

Dat geeft toch te denken.

Thea van der Werf-Feenstra, Hattem

Tijdelijke vut is goed idee

Door verhoging van de pensioenleeftijd vergrijzen organisaties en komen jongeren niet aan de bak. Deze maatregel is slecht getimed, immers het aantal banen neemt nog steeds af onder invloed van automatisering en robotisering.

Ontslagen 50-plussers komen niet aan de bak en jongeren stromen onvoldoende in. In 2008 kwam de commissie-Bakker tot de conclusie dat er in 2015 een groot tekort aan werknemers zou zijn en verhoging van de pensioenleeftijd was het aanbevolen middel om het tij te keren.

We weten anno 2015 wel beter. Econoom Kerstholt (O&D, 13 juli) probeert via een tijdelijke vutregeling de negatieve gevolgen van de verhoging van de pensioenleeftijd op korte termijn te verlichten. Een praktische oplossing voor falend beleid. Dat Ada ten Hollander (O&D, 15 juli) dit afdoet als een Zwitserlevencadeau voor babyboomers is een al te negatieve benadering voor een serieus en praktisch plan.

We moeten volgens haar inzetten op het vergroenen van arbeid en opleidingen beter laten aansluiten plus arbeid minder belasten. Ik vrees dat werkloze ouderen en jongeren daar voorlopig niet mee zijn geholpen.

René Degens, Haaften

Parlement naar Soestdijk

Paleis Soestdijk behoeft een nieuwe bestemming (Ten eerste, 13 juli, O&D, 14 juli). Het Binnenhof zou vijf jaar dicht moeten voor een ingrijpende verbouwing. Wel, vijf jaar het parlement in Soestdijk laten logeren, lijkt een voor de hand liggende optie. Daarna zou het pand geknipt zijn als huisvesting voor internationale tribunalen, zoals hopelijk ooit het MH17-tribunaal.

Grady Breukel, Amersfoort

Sloop Soestdijk

Voor een tentoonstelling over Escher ben ik een keer naar paleis Soestdijk gegaan. Ik wilde die tentoonstelling zien, maar ook het paleis. En oh wat kreeg ik een intens medelijden met koningin Juliana die een groot deel van haar leven in dat donkere, hokkerige, deprimerende, onpersoonlijk ingerichte gebouw heeft moeten doorbrengen. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat prins Bernard niet dat soort gevoelens bij mij opwekte.

Het zijn bekrompen kamertjes met kleine raampjes langs een soort galerij die het allemaal nog donkerder maakt. Met deze slechte belichting kwamen de etsen en schilderijen niet goed tot hun recht, ondanks de kunstverlichting die er was aangebracht. Als museum is dit gebouw dus totaal ongeschikt.

Eerlijk gezegd dacht ik: rijp voor de sloop.

Jacqueline Soetenhorst, Bilthoven

Meer pensioenpremie

Ik lees dat de pensioenfondsen van De Nederlandsche Bank hun rekenrente moeten verlagen (Ten eerste, 15 juli). Daardoor dalen de dekkingsgraden. Maar ik heb uit het programma Zwarte Zwanen (tv recensie V, 14 juli) begrepen dat er met ons pensioengeld van 1. 000 miljard euro veel gespeculeerd wordt.

Dit mag dan zeker wel van De Nederlandsche Bank. Ik vraag mij af of het geld voor de bonussen die nu betaald worden van ons pensioengeld niet eindelijk eens aan de gewone gepensioneerden betaald kan gaan worden. Wij leveren al jaren in. Een paar honderd euro zou welkom zijn, zodat ik weer op vakantie kan. Ik vermoed dat wel meer gepensioneerden er zo over denken.

W. Beemster, Diemen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden