Verbouw tuin Rijks gestart

Het park van het Rijksmuseum moet een open stadspark worden, met gratis beeldententoonstelling en groentenkas.

Het Rijksmuseum is begonnen met de aanleg van een nieuwe museumtuin. Bij de heropening van het Rijksmuseum in het voorjaar van 2013 is Amsterdam in één klap een complex van stadstuinen rijker. De tuinen gaan dienst doen als een groene 'buitenzaal', volgens museumdirecteur Wim Pijbes, met gratis toegankelijke beeldenexposities.


De huidige, wat verweesde museumtuinen worden grotendeels hersteld naar het oorspronkelijke ontwerp. Evenals het hoofdgebouw uit 1885 zijn ze ontworpen door architect Pierre Cuypers. Aan de tuinen worden enkele nieuwe elementen toegevoegd, zoals een fontein en speeltoestellen.


Een opmerkelijke nieuwe toevoeging is de 19de eeuwse plantenkas waarin het museum 'vergeten groenten' gaat verbouwen, die zullen worden verwerkt in het eigen restaurant. De kas past in Cuypers' traditie volgens Pijbes, omdat de architect zelf al enkele bouwelementen in de tuinen plaatste uit de 17de, 18de en 19de eeuw. 'Een kas is ook een bouwwerk. Nederland heeft een lange traditie van land- en tuinbouw, maar veel historische kassen worden afgebroken. We hebben een aantal van die kassen kunnen traceren.' Sterrenkok Mario Ridder adviseert de keuken, de vermaarde tuinarchitect Piet Oudolf gaf advies.


De opzet van Cuypers' 19de eeuwse ontwerp was een bescheiden groene zoom rondom het museum die de aandacht niet teveel zou afleiden van de architectuur.


In tegenstelling tot Cuypers' opzet is het nadrukkelijk de bedoeling van de tuinen een levendige stadsoase te maken. De tuinen krijgen bankjes en terrassen en bezoekers hebben gratis toegang tot de passage, winkels en café in het hoofdgebouw.


Met een jaarlijkse wisselende buitententoonstelling hoopt directeur Pijbes bezoekers de tuinen in te lokken. De aftrap is in 2013 met werken van de Engelse beeldhouwer Henry Moore.


Architect Aldo van Eyck (1918-1999) ontwierp na de Tweede Wereldoorlog speeltoestellen voor kleine ruimten in Amsterdam. De 'iglootjes' van Van Eyck werden beroemd en berucht: een paar generaties Amsterdammers zijn er op geklommen en er uit gevallen. Het Rijksmuseum wist een paar van de laatste iglo's op de kop te tikken. Ze worden opgeknapt en opnieuw in gebruik genomen in de museumtuinen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden