'Verborgen levenslang' in tbs-kliniek

Al 43 jaar zit Theo H. in tbs wegens zedendelicten. Hij is koploper van de 'verborgen levenslangen', zoals advocaat Anker ze noemt....

Anker vermoedt dat er honderdvijftig tot tweehonderd van die verborgen levenslangen zijn. Van hen is Theo H. de koploper. De 60-jarige H. zit al bijna 43 jaar vast voor zedendelicten. H. ging voor het eerst over de schreef in 1960, toen hij als 17-jarige een 11-jarig meisje aanrandde. Hij kreeg daarvoor acht maanden cel en tbs.

Tijdens zijn tbs ging Theo H. nog twee keer in de fout. In 1967 vergreep hij zich tijdens weekendverlof aan een meisje van zes. In 1985 gijzelde hij, ook weer op verlof, een meisje van vier. Sindsdien wordt H.'s tbs elke twee jaar standaard verlengd. Sinds 1987 zit hij in de Groningse Van Mesdagkliniek. Die ziet hem als uitbehandeld. Advocaat Anker heeft zich het lot van H. aangetrokken en probeert zijn zaak open te breken. Anker ging vorig jaar in hoger beroep tegen een vonnis van het gerechtshof in Den Bosch om H.'s tbs weer met twee jaar te verlengen. Anker wilde dat teruggebracht zien tot één jaar, zei hij tegen het hof in Arnhem.

Die eis is academisch geworden, omdat sinds de uitspraak in Den Bosch al meer dan een jaar is verstreken. Maar inmiddels heeft Anker het over een andere boeg gegooid. Hij eist nu een andere woonvorm voor H. in plaats van levenslange opsluiting in een tbs-kliniek. Anker vindt dat H. recht heeft op een woonvorm met meer vrijheid en kwaliteit van leven.

Op 14 oktober vorig jaar hield het hof in Arnhem de zaak aan in afwachting van een onderzoek naar alternatieven. Maandag werd de zitting hervat. Inmiddels hebben tientallen directeuren van instellingen zich gemeld, liet Anker het hof weten. Daarvan zijn er drie overgebleven die volgens hem stevig genoeg zijn om H. op te vangen.

Daaronder zijn twee instellingen in Utrecht en Maastricht. Anker voelt echter het meest voor een aanbod van de Pompekliniek in Nijmegen, ook een tbs-instelling, die heeft aangeboden H. op te nemen in een zogeheten longstay-huis. Op de lange termijn kan dan worden gezocht naar een vorm van wonen buiten de tbs-kliniek, maar onder zwaar toezicht.

'Wat we zoeken is iets tussen tbs en de samenleving in', aldus Anker. 'Iets dat voldoende bescherming biedt voor de samenleving en aan de andere kant Theo meer vrijheid verschaft.' De Pompekliniek biedt dat volgens hem.

Het Openbaar Ministerie en de Van Mesdagkliniek zien niets in een alternatieve woonvorm. Theo H. is opnieuw onderzocht door het Pieter Baan Centrum. Die zien hem nog steeds als een gevaar voor de samenleving. Opsluiting in een tbs-kliniek is het beste, vindt advocaat-generaal Ingrid Berben.

Anker stelde daar tegenover dat H. al achttien jaar vrij van zonden is gebleven, ook tijdens verloven. Overigens beslist niet het hof of H. in een alternatieve woonvorm kan worden geplaatst. Dat doet het ministerie van Justitie. Het hof gaat slechts over de verlenging van de tbs, iets waartegen Anker zich niet meer verzet.

Anker vroeg het hof wel om in zijn uitspraak over twee weken een overweging op te nemen dat moet worden gestreefd naar een oplossing voor H. 'Dan hebben wij een grondslag om stap twee te zetten.'

Volgens Anker is de eerste winst al binnen. Door de publiciteit is een discussie over langdurig tbs-gestraften op gang gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden