'Verbolgenheid over foie gras selectief'

Zodra de Volkskrant een recept plaatst waarin ganzenlever wordt gebruikt (V, 12 oktober) is het wachten op boze reacties. De kritische opstelling van culinair recensent Mac van Dinther wordt door lezer L. van der Ham uitgelegd als 'luchtige toon'. Van der Ham is van mening dat de Volkskrant dit soort recepten 'niet hoort te plaatsen'.

Op mij komt dit nogal hooghartig over. De zogeheten gavage (het geforceerd voeren van de dieren) is minder dieronvriendelijk dan er in het algemeen in Nederland wordt verondersteld. Zo hebben ganzen geen kokhalsreflex en ademen ze via hun tong. Dit betekent uiteraard niet dat het een fraaie ervaring is voor de dieren. Onderzoeken hebben echter uitgewezen dat de ganzen er geen stress van ondervinden. Zelf bezocht ik ooit een boerderij in Frankrijk waar biologische foie gras wordt vervaardigd. De ganzen hadden er enorm veel leefruimte en stonden in de rij als het voedertijd was.

Frankrijk is de grootste producent van ganzenlever, Nederland lijkt de grootste criticus ervan te zijn. Als we er nu eens een ander controversieel stuk pluimvee bijhalen: bij ons is 95 procent van de kip die wordt geconsumeerd plofkip (in Frankrijk is dat nog geen 30 procent). Een plofklip heeft het oneindig veel slechter dan de gemiddelde gans in deze. Dat maakt de (Nederlandse) verontwaardiging over ganzenlever nogal selectief.

Joris van Baar,

Oudorp

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden