Verboden vluchten met drones: 'Het is een beetje een wedstrijd'

Wie zit er achter de geheimzinnige drones die vorige week boven Parijs vlogen? Zeker tien onbemande vliegtuigjes werden waargenomen, onder meer boven de Eiffeltoren, de Place de la Concorde en de Amerikaanse ambassade. Vorig jaar werden ook al 17 kerncentrales door een drone bezocht.

Een voor de gelegenheid gefabriceerde foto van een drone in Parijs. Beeld afp
Een voor de gelegenheid gefabriceerde foto van een drone in Parijs.Beeld afp

De politie tast volledig in het duister over de mysterieuze dronistes, zoals de bestuurders van drones in Frankrijk worden genoemd. Zijn het grappenmakers, spionnen, activisten of zelfs terroristen die een aanslag voorbereiden? Woensdagavond leek de zaak een bizarre wending te nemen. Drie journalisten van de Qatarese tv-zender Al Jazeera werden gearresteerd, toen zij in het Bois de Boulogne een drone de lucht in stuurden. Zij bleken echter niets met de vluchten boven Parijs te maken te hebben.

De Journal du Dimanche lichtte vandaag een tip van de sluier op. De krant bracht een interview met een student die vorig jaar een drone over een kerncentrale zou hebben laten vliegen. Omdat de man anoniem wil blijven, moet het verhaal met enige voorzichtigheid worden benaderd. Bovendien claimt hij slechts één van de vele illegale dronevluchten. Toch lijkt 'Antoine, student aan prestigieuze ingenieursopleiding' een aardig inzicht in de denkwereld van de dronistes te geven. Ze zijn geen politiek bewuste actievoerders, laat staan terroristen, maar gewoon boys met hun toys.

'Het is verleidelijk en opwindend om boven een verboden zone te vliegen', aldus Antoine.

Meesterproef

Fanatieke hobbyisten kopen in de winkel een simpele drone die ze opvoeren met allerlei technologische snufjes. Vliegen over een verboden locatie is hun meesterproef.

Het is een wat eenzame hobby. De dronistes kunnen hun succes niet claimen, want op een vlucht over een kerncentrale staat een boete van 75 duizend euro. 'Je kunt er geen eer aan behalen, er is slechts persoonlijke bevrediging. Wat telt is het trotseren van het verbod, aan anderen laten zien dat je een heel goede machine hebt bedacht', aldus Antoine.

Wie die 'anderen' zijn, zegt hij niet te weten. Antoine spreekt van 'een kleine gemeenschap van hartstochtelijke liefhebbers, ontwikkelaars, onderzoekers' , die elkaar niet kennen, maar wel tegen elkaar opbieden met verboden vluchten. Het is een beetje een wedstrijd, zegt Antoine: 'De volgende keer zal de vlucht nog symbolischer zijn: de Arc de Triomphe, het Stade de France tijdens een wedstrijd of boven een hypergevoeligde en beveiligde locatie. Alles wat telt is het veroorzaken van rumoer.' Als een graffitispuiter zoekt de droniste de kick van het kat-en-muisspel met de autoriteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden