Verboden toegang: een eetcafé met restaurantallure

Mac van Dinther gaat eten in eetcafé Verboden Toegang in Leiden.

Beeld Els Zweerink

Hoezo Verboden Toegang? Crimineel eten was gevraagd. En waar kun je dan beter terecht dan in een restaurant waar je bij het betreden al in overtreding bent. Verboden Toegang dus, volgens artikel 461 van het Wetboek van Strafrecht. Zo heet het echt. Een van de eigenaren is Peter de Vries. Dat verzin je niet.

Tralies voor de ramen? Dat nog net niet. Er hangen wel overal verbodsborden. Verboden te roken, vissen, zwemmen, bromfietsen, parkeren, masseren en urineren. Je mag ook niks meer. Tevens verboden voor honden, ruiters en vrouwen. Dat hangt op de deur van de mannen WC. Afgezien daarvan is het een sfeervol eetcafé in drie met elkaar verbonden monumentale panden met veel hout, glas in lood en een open haard.

Hoe crimineel is het eten? Over smaak valt te twisten. Over humor ook. Maar als je eenmaal het criminele pad op bent gegaan, is er geen weg terug. Verboden Toegang houdt het thema consequent vol. Gerechten hebben namen als Wrakingsverzoek, Topcrimineel en Slotpleidooi. We missen de pedoseksueel, de internetfraudeur en de bankdirecteur. Daar moet toch ook iets smakelijks op te verzinnen zijn.

Hoe smaakt het? Verrassend goed eigenlijk. We delen vooraf een Gerechtelijke Dwaling (Aspergesalade met kalfsfricandeau en truffelmayonaise) en een bordje Smeergeld (In sinaasappel gemarineerde zalm met asperge-eiersalade). Vooral de zalm is een toppertje: een stevig stukje vis, lekker fris van smaak. Niet dat modderige van goedkope kweekvis. Fricandeau is flauw spul, maar de koude asperges in de salade zijn precies goed: niet te hard, niet te zacht. De sla waarop ze liggen is tamelijk subtiel aangemaakt met truffelmayonaise.

Omdat we toch met twee op een cel zitten, delen we de hoofdgerechten ook: Zware Jongens en Heilig Boontje. Heilbot - die op snijbonen ligt, vandaar de naam - is niet van het seizoen, dus dit moet diepvries zijn. Dat proef je, de vis is nogal droog. De Zware Jongen op (iets te rauwe) sperziebonen is zijn naam waard: een vorstelijke rib-eye die wat ons betreft best bloediger had mogen zijn. Als je dan toch crimineel eet. Zoiets hoor je ook te vragen.

We hebben er apart asperges bij besteld in een keurige Hollandaisesaus. Alleen is die voor asperges nogal zuur uitgevallen. Bij de heilbot had dat wel gepast, beter dan de vage rivierkreeftjessaus die daar nu bij ligt.
De desserts bevestigen dat in de keuken een kok vastzit die zijn vak verstaat. Overtuigend bewijs is Brandgevaar, een keurige crème brûlée met witte chocolade en zacht frambozenijs. Lik op Stuk doet er niet voor onder: goede cheesecake met yoghurtijs dat wel iets meer naar yoghurt had mogen smaken.

Bediening door ex-bajesklanten? Dat lijkt ons niet, daarvoor zijn ze te jong. Ze doen wat ze moeten doen: drankjes rondbrengen en borden neerzetten.

Dure grap? We zijn met zijn tweeën ruim 100 euro kwijt. Daarvoor hoef je niet uit stelen te gaan. De rekening heet trouwens proces-verbaal. Dat begint vermoeiend te worden.

Gaan we recidiveren? Graag. Verboden Toegang is een eetcafé met restaurantallure. Je zou er draaideurcrimineel van worden. Haha.

De Cijfers:
Drie gangen 39,25 (p.p.)

Punten:
Eten: 7+
Bediening: 6,5
Entourage: 7
Prijs-kwaliteit: 8

Het menu:
Salade met asperges, fricandeau en truffelmayonaise/In sinaasappel gemarineerde zalm met asperge-eiersalade.
Gegrilde rib-eye van Black Angus met kruidenboter/ Heilbot met snijbonen en saus van witte wijn en rivierkreeftjes
Witte chocolade crème brûlée met frambozenijs/ Rood fruit cheesecake met bastognebodem en yoghurtijs.

Verboden Toegang
Kaiserstraat 7
2311 GN Leiden
071-5143388

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden