Verboden Papoeavlag wappert meer dan ooit tijdens defilé

Het defilé van de Nederlandse veteranen moet het aanstaande zaterdag in Den Haag zonder de Morgenster van de Papoea's doen. Het meedragen van de vlag is verboden. Toch zal de vlag aanzienlijk uitbundiger wapperen dan ooit tijdens de jaarlijkse parade van de meer dan honderdduizend veteranen.

AMSTERDAM - Uit onvrede hebben veteranen opgeroepen vanaf de zijlijn langs het defilé overal te vlaggen met de Morgenster. Steun komt er ook van de Motorclub MC Veterans, gefrustreerd als die is door het verbod van de Haagse burgemeester hun 'colours' te dragen. Zij voeren nu de vlag op hun motor mee. Intussen is er een run ontstaan op de Morgenster. De verkoop is de afgelopen weken spectaculair gestegen, bevestigen fabrikanten.

De Vereniging van Nederlandse Nieuw-Guinea Militairen heeft onder druk van de organisatoren van de Veteranendag besloten de Morgenster te verbieden. 'Ons is dat dwingend geadviseerd', zegt secretaris Cor Drost. 'Vorig jaar was dat advies er ook al, maar niet zo dwingend als nu. Er is nooit een officiële reden gegeven. We hebben er wel naar gevraagd natuurlijk, maar wie er formeel achter zit, weten we niet.'

Er zit niemand achter, zegt voorlichter Koos Sol van de Veteranendag. Vorig jaar september al besloten ze tot een strakkere organisatie. Uitingen van politiek bedoelde boodschappen als de Morgenster horen er niet in thuis. 'Een defilé is een serieuze zaak. We willen het zuiver houden, dus alleen met regimentsvlaggen. Er moeten ook geen kinderen naar de koning lopen.'

De Morgenster - blauwwitte strepen afgebiesd met rode strook en witte ster - symboliseert de strijd voor het recht op zelfbeschikking van West-Papoea. Voor de Nederlandse militairen die streden in Nieuw-Guinea is de vlag het symbool van hun trouw aan de Papoea's. Voor de huidige machthebbers in Indonesië is de Morgenster de vlag van de rebellen. De militair attaché van Indonesië heeft al eens publiekelijk geklaagd over de vlag.

Twee jaar geleden was er voor het eerst sprake van een verzoek de Morgenster uit het defilé te halen. De toenmalige defensieminister Hillen antwoordde toen dat mannen van boven de 70 geen oproer in West-Papoea organiseren. De emotionele waarde voor de veteranen noemde hij daarentegen des te groter. De huidige minister Hennis ontkende in de Kamer iets van doen te hebben met het verbod.

Secretaris Borst van de Nieuw-Guinea-veteranen is allerminst gelukkig met de heisa. 'De verdeeldheid in onze gelederen is groot. We gaan als bestuur evalueren hoe we dat beter kunnen doen', zegt hij. Veteraan Andreas Schelfhout begrijpt er niets van. 'Als ze een beetje geduld hadden gehad, had er geen haan naar gekraaid. De veteranen zijn ruim boven de zestig. Het gaat straks uit als een nachtkaars.'

undefined

Papoea's aan Nederlandse kant

Van 1945 tot 1962 stuurde Nederland 30 duizend dienstplichtige militairen naar westelijk Nieuw-Guinea om er Indonesië buiten de deur te houden. In 1962 moest Nederland onder internationale druk wijken en werd de weg vrijgemaakt voor inlijving door Indonesië. Ook zo'n 200 tot 300 Papoea's vochten aan Nederlandse kant. De Nederlandse veteranen die in Nieuw-Guinea vochten voelen zich tot op de dag van vandaag verbonden met het lot van de Papoea's. Nederland erkende in 1961 de Morgenster.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden