nieuws Pulsvisserij

Verbod op pulsvissen is definitief: overweldigende meerderheid van Europees Parlement stemt voor

‘David kan winnen van Goliath.’ De Franse natuurorganisatie Bloom komt superlatieven tekort om de eigen overwinning op de Nederlandse pulsvissers te duiden. Dinsdag stemde het Europees Parlement definitief voor een verbod op het in Nederland populaire vissen met stroomstootjes.

De pulskotter DH4 in de haven van Den Helder. Beeld ANP

De overweldigende nederlaag (571 voor een verbod, 60 tegen en 20 onthoudingen) werd verwacht, ondanks zware lobby vanuit de Nederlandse visserijsector. Begin maart stemde de visserijcommissie van het parlement al voor het verbod, in februari deden de EU-lidstaten dit.

Het ministerie, de vereniging voor kottervissers Visned en enkele Nederlandse Europarlementariërs hekelen de manier waarop de pulsvissers de afgelopen jaren zijn zwartgemaakt door met name de Franse tegenstanders van deze ‘industriële’ vorm van vissen. Zo laat onderzoek door Wageningen Universiteit zien dat het zeeleven geen noemenswaardige schade ondervindt door de stroomstootjes waarmee vissen worden opgeschrikt en vervolgens in het net zwemmen. Ook is veel minder brandstof nodig bij het pulsvissen. Het Franse Bloom zegt juist te hebben gewonnen van ‘de schaamteloze leugens van de Nederlandse (visserij, red.) industrie’.

Het verschil tussen puls(kor)vissen en boomkorvissen. Beeld de Volkskrant

Vanaf 2008 zijn in Nederland ruim tachtig kottervissers overgestapt op het vistuig, die daarvoor een ontheffing kregen van de Europese Commissie. De grote aantallen leidden tot misnoegen bij andere lidstaten, omdat onder meer kleinschaliger vissers er last van zouden hebben.

Minister Carola Schouten wist als Visserijminister geen verandering te brengen in het Europese sentiment tegen pulsvissers, waardoor de ontheffingen voor het gros van de Nederlandse vissers deze zomer definitief eindigt. Begin dit jaar was er kortstondige hoop dat de helft van de ruim tachtig pulsvissers tot 1 juli 2021 door mochten. Dit bleken er niet meer dan zeven te zijn. Voor wetenschappelijk onderzoek kan een klein aantal ook na 1 juli 2021 doorvaren.

HOE DE PULSVISSERS HET SCHIP IN GINGEN

Dankzij een juichende regering stapten Nederlandse vissers massaal over op ‘elektrisch vissen’. Innovatief én zuinig. Nu dreigt er een strop.

Waarom de Nederlandse pulsvissers in het buitenland zo gehaat zijn

De EU stemde vorig jaar voor een verbod op pulsvissen. ‘De Fransen zitten hierachter’, zegt deze familie, die 1,6 miljoen euro investeerde in de methode.

De Nederlandse politiek betuigt steun

Op Urk moeten tientallen vissers stoppen met het lucratieve pulsvissen, om redenen die ze niet begrijpen. Minister Schouten kwam naar de jaarlijkse ‘Biddag’ om ze moreel te steunen. ‘Ik sta naast jullie. Het eindigt niet hier.’

Maar er is ook kritiek uit eigen land

Na kritiek uit buitenlandse hoek volgde afgelopen zomer voor Nederlandse pulsvissers nu ook afkeuring uit eigen land, namelijk van kleinschalige kustvissers.

Hoe nu verder voor de vissers?

‘Als er een deur dichtgaat, gaat er altijd wel een raampje open’, luidt een oude visserswijsheid. Maar de beroepsgroep vreest dat die niet langer opgaat, nu pulsvissen door de Europese Unie is verboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.