Verbod op onverdoofd slachten lijkt het te gaan halen

DOUWE DOUWES EN JAN HOEDEMAN

DEN HAAG - De discussie over een verbod op onverdoofd ritueel slachten nadert haar climax. Vandaag komt de Britse opperrabbijn Jonathan Sacks de Tweede Kamer vertellen waarom dat een slecht idee is. Sacks is een van de genodigden op een hoorzitting - het laatste station voordat alle partijen definitief kleur moeten bekennen.

In een land van vele godsdiensten en minderheden leidt de kwestie tot verhitte discussies in de achterban van bijna alle partijen. Het dierenwelzijn staat tegenover de vrijheid van godsdienst. Het verzet tegen het verbod is pas laat op gang gekomen, het heeft er de schijn van dat Nederland meer seculier is dan het zelf in de gaten heeft.

Bij de PvdA roeren zich lokale politici uit de grote steden, die veel klachten van vooral islamitische kiezers krijgen. Op het congres van D66 is een motie aangenomen, die de Kamerfractie oproept tegen een verbod te stemmen. Binnen de VVD heeft prominent Frits Bolkestein zich opgeworpen als verdediger van de 'aloude traditie bij het Joodse volk in Nederland'. En ook bij de islam-kritische PVV, met dierenbeschermer Dion Graus als felle voorstander in de gelederen, schijnen zeker vijf Kamerleden een verbod niet te omarmen.

Het wetsvoorstel waarover volgende week wordt gestemd, ligt al sinds 2008 bij de Tweede Kamer. Maar de discussie kwam pas los nadat initiatiefneemster Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren in de Kamer een film liet zien over de praktijk van het rituele slachten, gedraaid met een verborgen camera in slachthuizen. Geen fijne beelden.

Toen de PvdA en de VVD zich achter het wetsvoorstel schaarden, kwam de lobby goed op gang. Zes rabbijnen uit Europa en de VS vlogen naar Schiphol om hun ongerustheid uit te spreken. In krantenkolommen en tv-programma's vliegen voor- en tegenstanders elkaar al ruim een half jaar in de haren. Door de recente beelden van mishandelde Australische runderen in Indonesië laaien de emoties op. En de scheidslijn loopt vaak dwars door de partijen heen.

Maar aan de vooravond van de laatste hoorzitting - religieuze organisaties, religiewetenschappers en dierenartsen mogen vandaag hun zegje doen - is op het Binnenhof nog niets te merken van schuivende panelen. 'De komende dagen hebben we nog bijeenkomsten in het land. Het kan nog veranderen, maar waarschijnlijk acht ik het niet', zegt Martijn van Dam van de PvdA.

Janneke Snijder van de VVD heeft vorige week met de VVD-fractie in de gemeenteraad van Amsterdam gesproken. Maar dat was voor haar geen aanleiding om van standpunt te veranderen. 'Daarvoor moet er iets heel anders plaatsvinden', zegt Snijder. 'En ik verwacht niet dat dat in de hoorzitting van morgen gebeurt.'

Bij de liberalen van D66 ziet het er ook niet naar uit dat de uitspraak van het congres veel invloed op het stemgedrag van de fractie zal hebben.

Als ook de PVV vasthoudt aan steun, gaat het wetsvoorstel een grote meerderheid halen. Alleen het CDA, de ChristenUnie en de SGP - samen goed voor 28 zetels - zijn principieel tegenstander van een algeheel verbod op onverdoofd slachten. De hoop bij die partijen is dat de hoorzitting van vandaag de twijfelaars bij PvdA, VVD en PVV nog wat extra argumenten geeft om tegen te stemmen.

Maar bij de initiatiefnemers klinkt een rotsvast vertrouwen dat hun wetsvoorstel het haalt. 'Slacht zonder verdoving levert meer stress en pijn op dan met verdoving. Dat zijn feiten waar je niet omheen kunt', zegt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. 'De vraag is: mogen dieren extra lijden omwille van een geloofsovertuiging? Daar heb ik CDA en SGP in november gericht naar gevraagd. Zij vonden toen van niet.'

Een uitweg voor partijen met gewetenswroeging is de 'polderslacht': het dier verdoven nadat de halssnede is toegebracht. Mochten partijen daarop willen koersen, houdt het voor de Partij voor de Dieren op. 'Dat is ook ellende voor de dieren. We gaan hier geen compromissen over sluiten', zegt Ouwehand.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden