Verbod op martelingen in Iran

De conservatieve Iraanse rechterlijke macht heeft woensdag bekendgemaakt dat het een officieel verbod heeft ingesteld op martelingen. Het is de eerste publieke erkenning door Iran dat er gemarteld wordt....

ReutersAP en AFP

Justitie komt daarmee tegemoet aan de harde kritiek van mensenrechtenorganisaties die zeggen dat de Iraanse staatsveiligheidsdiensten zich geregeld van martelingen bedienen om bekentenissen van arrestanten te verkrijgen.

'Elke vorm van marteling om een bekentenis te verkrijgen is verboden en de bekentenissen die zijn verkregen door marteling zijn niet legitiem en rechtsgeldig', aldus het hoofd van de rechterlijke macht ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi. Ook praktijken als het blinddoeken, het vastbinden, het lastigvallen en het beledigen van gevangenen moeten worden voorkomen tijdens een arrestatie, een ondervraging en een onderzoek, aldus Shahroudi.

Hij heeft een vijftien punten tellende richtlijn uitgevaardigd die dit moet tegengaan. In plaats daarvan moeten 'moderne onderzoeksmethoden' worden gehanteerd 'met inachtneming van burgerrechten en menselijke vrijheden'.

Volgens de hervormer Reza Yousefian 'is dit soort richtlijnen, los van de motivatie, welkom'. Hij zei dat de conservatieven die nu alle sleutelposities in handen hebben een gematigder gezicht willen tonen, zowel binnenlands als tegenover Europese regeringen.

President Khatami gaf gisteren in een Iraanse krant onomwonden toe dat er wordt gemarteld. 'Zeker, we hebben politieke gevangenen. Mensen zitten in de gevangenis vanwege hun overtuiging.' Hij beschreef Iran als deel van een regio waar hoop op democratie en vrijheid niet waren vervuld. 'We leven in het oosten en hebben te maken met despotische regeringen, vernederde samenlevingen en eeuwen van verwoeste hoop'.

Een verbod op het folteren in Iran staat in de Iraanse grondwet maar de staatsveiligheidsdiensten hielden zich daar niet aan. Pogingen van hervormingsgezinde parlementariërs om het optreden van de veiligheidsdiensten te laten toetsen aan de grondwet mislukten door weerstand van de conservatieve geestelijkheid.

In november vorig jaar bezocht een speciale VN-gezant Iran. Tijdens dat bezoek zei hij dat hij tal van klachten had ontvangen van Iraanse hervormingsgezinden dissidenten, schrijvers en activisten over schendingen van mensenrechten. Iran houdt nog zeker dertig politieke gevangenen vast in de beruchte Evin-gevangenis en een onbekend aantal in andere gevangenissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden