Verbod op make-up in strijd tegen Khatami

Iraanse conservatieven willen president Khatami in diskrediet brengen door de politie harder te laten optreden. Justitie schoffeert hem door vijftien veroordeelden opnieuw te laten berechten....

Conservatieven in Iran hebben hun offensief tegen de hervormingsgezinde president Khatami dit weekeinde verhevigd. De politie in Teheran heeft restaurants verboden om nog langer vrouwen te bedienen die make-up dragen. Ook is het verboden om T-shirts te dragen met afbeeldingen van filmsterren, mogen winkelcentra geen muziek meer draaien, winkels geen damesondergoed meer tonen en is het mannen verboden om een stropdas te dragen.

In de heilige stad Qum, het religieuze centrum van Iran, zijn eerder deze week vergelijkbare maatregelen genomen. Maar daar mogen zelfs geen stropdassen meer verkocht worden en mogen mannen en vrouwen niet meer samen worden gefotografeerd. Verder blijft het aantal openbare geselingen voor 'onislamitisch gedrag' sterk toenemen.

Khatami, die de bevolking grotere persoonlijke en sociale vrijheid heeft toegezegd, reageerde gisteren afwijzend op de strenge maatregelen van de religieuze hardliners. 'In een maatschappij waarin discriminatie, armoede en corruptie heersen, kun je van jongeren niet verwachten dat ze geen wetten overtreden en het juiste pad blijven bewandelen. Met strengere straffen maak je geen einde aan de sociale corruptie', aldus de president dit weekeinde.

In een poging de president in verlegenheid te brengen heeft de politie, die onder toezicht staat van de conservatieven, tal van invallen gedaan op feestjes, in winkels en in restaurants, waar vooral jongeren worden gearresteerd. Zeventig procent van de bevolking van Iran is onder de dertig.

Bij hun acties gaan politie en justitie gericht te werk. Als een T-shirt met filmster Leonardo DiCaprio populair is, wordt het verboden. Het DiCaprio-kapsel, inmiddels door de Taliban in Afghanistan verboden, is in Iran nog toegestaan. Als steeds meer vrouwen in Teheran make-up gaan dragen, dan komen er maatregelen tegen make-up, en als de rijken in Teheran volgens de nieuwste trend honden en apen kopen als huisdier (onrein volgens de islam), dan wordt de verkoop van deze dieren verboden.

Volgens hoge geestelijken gaat al dit gedrag in tegen God en de islam, maar volgens de minister van Binnenlandse Zaken ontbreekt elke juridische basis voor deze maatregel. De hervormingsgezinde minister Abdolvahed Mousavi-Lari verklaarde gisteren dat hij politie en justitie om uitleg had gevraagd over het hoe en waarom van de maatregelen. Hij wees er verder op dat openbare geselingen het imago van Iran in het buitenland schaden. De religieuze voorschriften moeten meer in overeenstemming worden gebracht met de sociale situatie, aldus de minister.

Maar een toonaangevende geestelijke, ayatollah Morteza Tehrani uit Qum, liet via het staatspersbureau IRNA weten dat dit 'woorden van een clown' zijn. 'Denkt u dat u alles kunt zeggen alleen maar omdat u de stemmen van de bevolking heeft? U vernietigt de godsdienst en bestrijdt Gods geboden', verklaarde Tehrani.

De Iraanse justitie heeft Khatami dit weekeinde ook geschoffeerd door te bepalen dat vijftien voormalige geheim agenten die schuldig waren bevonden aan moord op vier hervormingsgezinde intellectuelen een nieuw proces moeten krijgen. Het hooggerechtshof verwees de zaak terug naar de militaire rechtbank die drie van hen tot de doodstraf had veroordeeld. De moorden zouden in opdracht van conservatieve ministers zijn gepleegd en vormen onderdeel van de strijd tussen Khatami en de conservatieven.

Vandaag zal het parlement stemmen over het nieuwe kabinet van Khatami, nadat het gisteren uren had gedebatteerd over de nieuwe kabinetsleden. Khatami had beloofd een aantal krachtige nieuwe ministers in zijn ploeg op te nemen, maar een groot aantal hervormingsgezinden vindt dat hij te voorzichtig in zijn keus is geweest. 'Er is geen enkel verband tussen de slogans van de hervorming en dit kabinet', aldus Akbar Alami, een van de critici. 'We zullen geen enkele zwakke minister toestaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden