Verbod op levering 'grijs' water

Staatssecretaris Van Geel van Milieu heeft per direct een verbod afgekondigd op de grootschalige levering van zogeheten huishoudwater. Het huishoudelijk gebruik van dit onzuivere water brengt ontoelaatbare gezondheidsrisico's met zich mee....

Huishoudens konden het huishoudwater (ook wel 'grijs water' genoemd) gebruiken om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen en de tuin te sproeien. Lange tijd stond huishoudwater als milieuvriendelijk te boek.

Politici en milieugroeperingen propageerden het als een goede oplossing om het drinkwaterverbruik terug te dringen. In totaal hebben ongeveer 2300 woningen meegedaan.

Van Geel baseert zich op een meerjarig onderzoek bij zes proefprojecten. Het blijkt dat bewoners huishoudwater geregeld verkeerd gebruiken, ondanks voorlichting van het waterbedrijf en waarschuwingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Zo vulde 15 procent van de gebruikers het kinderbadje met huishoudwater, waardoor baby's maagdarminfecties kunnen oplopen. Anderen kregen huishoudwater binnen nadat ze zelf met de waterleidingen hadden geknutseld.

Maar niet alleen bewoners treft blaam, ook de waterbedrijven gaan niet vrijuit. Ze slaagden er niet in om volledig gescheiden waternetten aan te leggen. Zelfs na intensieve controles zijn fouten niet uit te sluiten, schrijft Van Geel in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarnaast werd het huishoudwater niet altijd even goed gezuiverd. Het RIVM mat bij één proefproject een virusconcentratie die dertig maal te hoog was.

In december 2001 werd een paar honderd inwoners van de Vinex-wijk Leidsche Rijn ziek nadat ze huishoudwater hadden gedronken. Verdere zuivering acht Van Geel duur en zinloos omdat dan het onderscheid met drinkwater verdwijnt.

De staatssecretaris bevestigt eerdere berichten dat het milieuvoordeel van huishoudwater tegenvalt. Het drinkwatergebruik kan weliswaar met 40 procent worden gereduceerd, maar milieuvoordeel levert dit nauwelijks op. Daarvoor is de productie en de distributie van drinkwater niet milieubelastend genoeg. De milieuwinst per huishouden per jaar is te vergelijken met de milieubelasting van een autorit van tachtig kilometer.

De Nederlandse waterleidingbedrijven zijn inmiddels, op één na, op eigen initiatief gestopt met de levering van huishoudwater. Ze hadden genoeg van de aanhoudende incidenten, de hoge zuiveringskosten en de klachten van bewoners over de kleur en geur van het water. Overigens is meer dan 80 procent van de gebruikers, ondanks de nadelen, tevreden over het huishoudwater.

De staatssecretaris doet het kleinschalig gebruik van overtollig regen- en grondwater niet in de ban. Wel wijst hij erop dat regenwater doorgaans met ontlasting is besmet zodra het met een dak in aanraking komt. Gebruikers zullen daarom binnenkort hun water moeten zuiveren en deugdelijk opslaan opdat de kans op bacterievorming wordt verkleind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden