'Verbod op kweken embryo's opheffen'

DEN HAAG (ANP) - Het verbod op het kweken van embryo's voor wetenschapelijik onderzoek moet worden opgeheven. Het staat verbetering van ivf-technieken en ander belangrijk medisch onderzoek in de weg. Dat stelt een commissie die de Embryowet heeft geëvalueerd.

Directeur H. Smid van onderzoeksinstituut ZonMw, die opdracht gaf voor de evaluatie, overhandigde het rapport donderdag aan staatssecretaris Ross (Volksgezondheid). Zij wilde nog niet inhoudelijk reageren op het advies het verbod op het kweken van embryo's op te heffen. In de wet staat dat hierover voor 1 september 2007 een koninklijk besluit moet worden genomen, maar in het regeerakkoord staat dat het huidige kabinet het verbod wil handhaven.

Onderzoeksleider E. Olsthoorn-Heim zei donderdag dat de meest acute reden om embyro's tot stand te gaan brengen een veilige verbetering van ivf-technieken is. Mogen voor dit onderzoek geen speciaal gekweekte embryo's gebruikt worden, dan moet Nederland afzien van belangrijke voordelen die betere ivf-methoden bieden, zoals een verminderde afhankelijkheid van hormoonbehandelingen. Het toepassen van nieuwe technieken zonder dat die getest zijn, zou alleen maar risico's met zich meebrengen.

Meer inzicht

Maar ook biedt het kweken van embryo's meer inzicht in het ontstaan van organen en in het mechanisme van celdeling. Dit is belangrijk bij bestrijding van kwalen als taaislijmziekte en de spierziekte ALS. Ook levert een verbod op gekweekte embyro's problemen op bij onderzoek naar celtherapie. Stamcellen uit embryo's bieden nog altijd meer kansen dan stamcellen uit beenmerg. In de wet staan nu een aantal onderzoeksgebieden waarvoor gekweekte embryo's gebruikt mogen worden, maar volgens de onderzoekers moet deze lijst worden uitgebreid.

Een andere reden voor opheffing van het verbod is dat hier tegenwoordig in steeds meer Europese landen anders tegenaan gekeken wordt. Toen de Embryowet van kracht werd, mochten alleen in Groot-Brittannië embryo's gekweekt worden voor onderzoek, nu mag dat al in vier Europese landen. De evaluatiecommissie zegt ook dat er duidelijkere regels moeten komen voor de in- en uitvoer van geslachtscellen, embryo's en stamcellen uit embryo's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden