Verbod op isolatie met purschuim bepleit

Het zou moeten worden verboden om woningen te isoleren door zogeheten purschuim in de kruipruimte te spuiten. Tijdens dat werk en ook in de dagen erna kunnen chemische stoffen vrijkomen die blijvend schade kunnen veroorzaken bij zowel de vaklui als de bewoners. Er zijn maatregelen om dat te voorkomen, maar die worden niet of onvoldoende uitgevoerd.

Beeld Thinkstock

Dat schrijven internist Louis Verschoor en chemicus Atie Verschoor in het vakblad Medisch Contact. Ze richten hun pijlen op het isolatiemateriaal polyurethaan (pur). Blootstelling aan een van de componenten daarvan (isocyanaten) kan leiden tot klachten, zoals irritatie van de luchtwegen, astma, huidafwijkingen en maag-darmklachten. Tot 30 procent van de vakmensen die met het spul werken, krijgt met gezondheidsproblemen te maken hoewel ze hun huid en mond beschermen, aldus de internist en chemicus.

Kruipruimte
Bij een expertisecentrum van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem hebben zich in het afgelopen jaar 11 mensen uit 7 families gemeld met gezondheidsklachten nadat de kruipruimte van hun huis met gespoten pur was geïsoleerd. Volgens de auteurs is dat nog maar het topje van de ijsberg.

Ze wijzen erop dat bewoners niet worden voorgelicht over mogelijke gezondheidsschade. Er zijn mogelijkheden om hen te beschermen tegen blootstelling, zoals afzuiging van de kruipruimte en het sluiten van het luik. Maar in de praktijk zou dat amper gebeuren.

Minister Stef Blok (Wonen) liet onlangs in de Tweede Kamer weten geen verbod op het gebruik van purschuim te willen. Volgens hem nemen de isolatiebedrijven de problemen serieus en hebben ze aangekondigd dat ze hun richtlijnen aanscherpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.