Verbod op inburgerplicht verbaast politici

De inburgeringscursus is cruciaal voor een geslaagde integratie, menen politici. Kamerleden reageren dan ook teleurgesteld op de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank, die stelde dat Turkse immigranten met een verblijfsvergunning niet verplicht hoeven in te burgeren.

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

PvdA’er Jeroen Dijsselbloem wil dat het ministerie van VROM, waar integratie is ondergebracht, in hoger beroep gaat. ‘De rechter hanteert een wonderlijke redenering, namelijk dat het verplicht inburgeren een belemmering vormt voor deelname aan de arbeidsmarkt. Terwijl het inburgeren juist meer kansen creëert.’

Associatieverdrag

Een nieuwe wet uit 2007 verplicht immigranten met een verblijfsvergunning een inburgeringsexamen af te leggen. Burgers uit de Europese Unie zijn uitgezonderd. Maar de rechtbank stelt nu dat het verplicht inburgeren van Turken met een verblijfsvergunning in strijd is met het Associatieverdrag tussen Turkije en de Europese Unie uit 1980.

Dat verdrag bepaalt dat Turken voor een verblijfsvergunning niet méér mogen betalen dan Europeanen. Dat gebeurt nu wel, aangezien EU-burgers geen verplicht examen à 350 euro hoeven af te leggen. Ook is door de EU-lidstaten afgesproken dat er geen nieuwe belemmeringen mogen worden opgeworpen voor Turkse werknemers.

Maar beheersing van de Nederlandse taal geeft juist betere kansen op de arbeidsmarkt, stelt Dijsselbloem. ‘Met name taal is belangrijk’, zegt ook Sadet Karabulut van de SP. ‘Er is heel wat aan te merken op de inburgering. De kwaliteit kan zeker beter. Maar het moet echt blijven. Ik spreek velen die de cursussen hebben gevolgd die nu zeggen: wat jammer, hadden we dit twintig jaar geleden maar gehad.’

Bijstand ingekort

De VVD, de PVV en het CDA willen niet regeren op de uitspraak zolang zij nog onderhandelen over een minderheidskabinet. Maar in de verkiezingsprogramma’s hechten de partijen veel waarde aan de verplichte inburgering. Uit het programma van de VVD: ‘Wie het examen Nederlandse taal niet aflegt of niet met succes afrondt, verliest zijn verblijfsrecht, krijgt geen toegang tot de bijstand of wordt op de bijstand gekort.’ De PVV en de VVD willen wel dat de immigranten de cursussen zelf betalen. Dat is nu net, volgens de rechtbank, in strijd met het Associatieverdrag.

Het ministerie van VROM bestudeert de uitspraak en beraadt zich op een mogelijk hoger beroep. Dijsselbloem wacht af, maar stelt dat er, als de hoogste rechter verplicht inburgeren voor Turkse immigranten verbiedt, verder gekeken moet worden.

Hij denkt aan een leeftijdsonafhankelijke leerplicht, waarbij iedere Nederlander, ongeacht herkomst, moet voldoen aan een minimumopleidingsniveau. In december stelde de toenmalige minister van Integratie, Eberhard van der Laan, die maatregel voor. Met de bedoeling om ouders die inburgeringscursus ontlopen, te verplichten Nederlands te leren.

Deelnemers aan een inburgeringscursus in het Amsterdams Historisch Museum. (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld
Deelnemers aan een inburgeringscursus in het Amsterdams Historisch Museum. (Joost van den Broek / de Volkskrant)
Dijsselbloem (ANP) Beeld
Dijsselbloem (ANP)
Twee moslima's (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld Joost van den Broek
Twee moslima's (Joost van den Broek / de Volkskrant)Beeld Joost van den Broek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden