Verbod op diesels dreigt in Duitse steden

Düsseldorf moet mogelijk een verbod instellen op dieselauto's omdat de Duitse stad er maar niet in slaagt de lucht schoner te krijgen. Een rechtbank in Düsseldorf heeft de autoriteiten tot oktober volgend jaar de tijd gegeven een plan te maken om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Een reclameauto van Volkswagen bij een dealer in Düsseldorf Beeld anp

Düsseldorf kampt net als andere steden met een te hoge concentratie stikstofoxiden. In een zaak die was aangespannen door milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe, bepaalde de rechter dat de stad zich meer moet inspannen om de waarden omlaag te krijgen.

Volgens Der Spiegel gaf de rechter de autoriteiten daarbij het advies een verbod op dieselauto's te overwegen. De hoge concentraties stikstofoxiden is vooral het gevolg van dieselverkeer. De rechter baseerde zich op een eerder advies van de Duitse Verkeersminister Alexander Dobrind, die had gesteld dat gemeenten bevoegd zijn tot een dergelijke maatregel als de luchtkwaliteit te wensen overlaat.

Een eventueel verbod op diesels betekent een enorme impact: bijna de helft van de personenauto's in Duitsland loopt op deze brandstof.

Volkswagen

Sinds het schandaal rond Volkswagen, waarbij bleek dat de automaker verboden software heeft gebruikt om diesels tijdens controles schoner te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn, is duidelijk geworden dat bijna alle dieselauto's in de praktijk de Europese grenswaarde voor stikstofoxiden vaak vele malen overschrijden. Ook de modernste diesels blijken in de praktijk niet te voldoen aan de jongste, strenge euro-6-norm.

Milieudefensie ziet de uitspraak van de Duitse rechter als een steun in de rug voor de eigen zaak die de organisatie heeft aangespannen tegen de Nederlandse staat. Daarin eist Milieudefensie dat de luchtkwaliteit binnen een half jaar overal in Nederland voldoet aan de Europese normen. Nu worden deze normen op tientallen plaatsen overschreden. De uitspraak door de Duitse rechter laat zien dat overheden aangesproken kunnen worden op het niet naleven van Europese regels, aldus Anne Knol van Milieufedensie.

Of en hoe Düsseldorf de uitspraak moet naleven, is onduidelijk, omdat de uitspraak van de administratieve rechtbank nog niet rechtsgeldig is, aldus Der Spiegel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.