Verbod op corrupt noemen van politici Noord-Holland

Projectontwikkelaar Johan Wokke moet stoppen met zijn beschuldigingen dat drie Noord-Hollandse politici, onder wie gedeputeerde Jaap Bond (CDA), corrupt zijn. Doet hij dat niet, dan volgt een dwangsom van duizend euro per overtreding met een maximum van 25 duizend euro, zo heeft de rechter donderdag in Alkmaar bepaald.

ALKMAAR - Bovendien moet Wokke in twee regionale media en op de website van Vastgoedmarkt een rectificatie plaatsen. De eis van de drie belasterde politici dat hij ieder van hen een schadevergoeding van 10 duizend euro moet betalen, wees de rechter af.


De projectontwikkelaar uit Heerhugowaard ligt al jaren overhoop met de provincie Noord-Holland over het bedrijventerrein Distriport in in de gemeente Koggenland langs de A7 onder Hoorn.


Hij verwijt gedeputeerde Jaap Bond, oud-gedeputeerde Hans Schipper en voormalig CDA-fractievoorzitter Johan Bruins Slot dat ze zich hebben laten omkopen door een projectontwikkelaar die de ontwikkeling van het grote, regionale bedrijventerrein werd gegund.


Gesprek

Wokke is vaak door de provincie uitgenodigd voor een gesprek om zijn beschuldigingen hard te maken, maar hij weigert daarop in te gaan. Sinds hij in PVV-Statenlid Hero Brinkman een gewillige luisteraar heeft gevonden, uit hij zijn beschuldigingen in de volle openbaarheid. Dat kan zo maar niet, oordeelde de rechter donderdag, vooral ook omdat Wokke weigert met bewijzen voor zijn beschuldigingen te komen.


De projectontwikkelaar houdt vol dat hij die bewijzen van corruptie wel degelijk heeft, maar hij wil zijn verhaal alleen vertellen aan de onderzoekscommissie Schoon Schip. Dat is een onlangs ingestelde commissie van drie hoogleraren, die onderzoek gaat doen naar de bestuurscultuur bij de provincie Noord-Holland.


De commissie werd ingesteld naar aanleiding van het strafrechtelijk onderzoek tegen oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD). Justitie verdenkt hem van corruptie.


De ontwikkeling van bedrijventerrein Distriport dreigt inmiddels op een miljoenenstrop voor de provincie uit te lopen. De provincie heeft meer dan honderd hectare grond voor het te ontwikkelen bedrijventerrein aangekocht, maar de marktpartijen hebben zich in de loop van de tijd uit het project teruggetrokken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden