Verbod op 'antihomotherapie' Californië blijft

Een gerechtshof in Californië heeft een wet gehandhaafd die het verbiedt jongeren psychotherapie aan te bieden om hen van hun homoseksualiteit af te helpen. De Californische wet is niet in strijd met het recht op de vrijheid van meningsuiting van bevoegde hulpverleners en patiënten, aldus het hof.

null Beeld afp
Beeld afp

Voorstanders van het verbod noemen de behandelingen die homoseksuele jongeren worden aangeboden onethisch en inefficiënt. Bovendien zouden ze zelfmoord in de hand werken. Gouverneur van Californië Jerry Brown zei dat de behandelingen door iedere grote beroepsvereniging voor de geestelijke gezondheidszorg zijn getoetst en verworpen.

Aanbieders van therapieën die gericht zijn op het veranderen van de seksuele geaardheid van de patiënt waren naar de beroepsrechter gestapt, omdat zij zich in hun rechten op vrije meningsuiting, vrijheid van vereniging en vrijheid van godsdienst voelden aangetast. Zij werden gesteund door de ouders van twee tieners die van hun homoseksualiteit zouden zijn 'genezen' en christelijke mentale begeleiders.

Volgens de rechter heeft Californië de bevoegdheid behandelingen te verbieden die schadelijk worden geacht. De wet maakt echter een uitzondering voor geestelijken en lekenadviseurs die geen vergunning hebben, maar vergelijkbare therapieën aanbieden via kerkelijke programma's.

De gouverneur van New Jersey, aan de andere kant van de Verenigde Staten, heeft onlangs ook wetgeving ondertekent die vergelijkbare behandelingen in de ban doet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden