Verbod kerststal wekt woede kerken Santa Monica

Het jaarlijkse kerstspektakel in Palisades Park in het Amerikaanse Santa Monica is van de baan nu de rechter een verbod van de gemeente heeft bekrachtigd dat dergelijke uitingen in de kerstperiode verbiedt. Daarmee komt een eind aan een traditie die zestig jaar geduurd heeft.

Henrico Prins
Een deel van de kerstshow in Santa Monica in 2011. Beeld afp
Een deel van de kerstshow in Santa Monica in 2011.Beeld afp

De gemeente had aangegeven de grote kerststal in het prominent aan het Californische strand gelegen park niet meer te willen tolereren. De show zou een onredelijk groot beroep doen op gemeentevoorzieningen. Bovendien zou het gras erdoor worden verwoest en belemmert de opstelling van de kerststal een steeds groter deel van het uitzicht op de Stille Oceaan.

Gedwarsboomd
Kerken spanden een rechtszaak aan tegen het verbod. Drie jaar geleden zagen ze hun traditionele show voor het eerst gedwarsboomd door een groep atheïsten. Die had de gemeente met succes gevraagd rond de kerstdagen een eigen plek te mogen innemen.

Pal naast de kerststal, waarin de geboorte van Jezus Christus werd belicht, hingen de atheïsten vervolgens een reusachtig spandoek op met een citaat van Thomas Jefferson: 'Alle godsdiensten zijn hetzelfde: gebaseerd op sprookjes en mythes.' Ook stond er een bord met 'Happy Solstice' ('Vrolijke zonnewende').

null Beeld ap
Beeld ap

Spaghettimonster
De jaren erna maakten atheïsten in Santa Monica werk van een alternatieve eigen religie, het Pastafarianisme. Daarbij bedachten ze een kerststal die de komst van het Vliegende Spaghettimonster uitbeeldde.

De rechter vindt dat de gemeente het recht heeft paal en perk te stellen aan de shows, mede doordat alle groeperingen erdoor worden getroffen. Ze zei dat er nog twaalf parken in Santa Monica over zijn waar kerstshows en andere eindejaarsspektakels mogen worden gehouden, mits de organisatoren beschikken over de juiste vergunning.

Verheugd
Damon Vix, initiatiefnemer van de atheïstische alternatieve kerstshow, reageerde maandag verheugd op het besluit van de rechter. Wel zei hij te betreuren dat de door hem in gang gezette acties bij christelijke groeperingen zo veel boosheid hadden gewekt. 'Liefde is overal om je heen, stond op een van onze spandoeken. Dat is voor veel atheïsten waar het om te doen is.'

Damon Vix, bedenker van de alternatieve kerstshow. Beeld ap
Damon Vix, bedenker van de alternatieve kerstshow.Beeld ap
Een bord met 'Happy Solstice!' ('Vrolijke zonnewende!'), onderdeel van de atheïstische expositie. Beeld REUTERS
Een bord met 'Happy Solstice!' ('Vrolijke zonnewende!'), onderdeel van de atheïstische expositie.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden