Verbod handel in aal buiten Europa

De handel in aal en aalproducten met landen buiten de Europese Unie mag niet meer. Minister Verburg (LNV) geeft hiervoor geen vergunningen meer af. Dat schrijft ze aan de Kamer.

Verburg zal zich tijdens de komende vergadering met de Europese landbouwministers ook inzetten voor een Europees exportverbod. In Nederland is de visserij op glasaal (jonge paling) al verboden.

De maatregel geldt in de praktijk de handel in rode aal, schieraal en aalproducten. Andere landen kunnen ook niet meer via Nederland hun producten – waaronder glasaal – verhandelen.

Glasaal wordt veel gevangen door Franse, Portugese en Spaanse vissers en naar Azië geëxporteerd. Weinig jonge paling bereikt Noord-Europa.

De minister stuurde vrijdag een gewijzigd ‘aalbeheersplan’ naar de Kamer. Ze komt tegemoet aan vissers die geen vangstverbod willen in oktober. Wel moeten beroepsvissers jaarlijks 157 ton schieraal ‘over de dijk’ zetten, in de hoop dat die vis richting Sargassozee trekt om te paaien.

De vissers krijgen voor hun bijdrage 700 duizend euro. Ze kunnen leven met het plan. Het Wereld Natuur Fonds is ontevreden. ‘Absoluut onvoldoende om de paling te redden,’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden