'Verbod bloeddonatie homo's is discriminatie'

Het permanent uitsluiten van homoseksuele en biseksuele mannen van bloeddonatie leidt tot discriminatie. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens in een uitspraak die vandaag bekend is gemaakt.

Beeld anp

Beeld anp

In Nederland kunnen mannen die seks hebben of hebben gehad met mannen geen bloed doneren. Homoseksuele mannen zijn van bloeddonatie uitgesloten omdat de kans op overdracht van het hiv-virus in deze groep heel groot zou zijn. Dit virus kan aids veroorzaken.

Uit onderzoek door de Universiteit van Maastricht en Sanquin Bloedvoorziening blijkt echter dat permanente uitsluiting niet langer noodzakelijk is voor de veiligheid van het bloed. Reden dus om het donorselectiebeleid aan te passen, stelt het college.

Sanquin is verantwoordelijk voor de bloedvoorziening in Nederland.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei vorige maand al af te willen van die permanente uitsluiting. De Tweede Kamer nam twee jaar geleden een motie aan om bloeddonatie door homoseksuelen toe te staan.

Bestuderen

Sanquin liet weten de uitspraak 'zeer serieus' te bestuderen. 'We nemen de overwegingen van het College mee in het reeds ingezette overleg met patiënten, belangenorganisaties en betrokken ministeries over een mogelijke beleidswijziging', aldus jurist Olderik Dijkstra van Sanquin.

Het Landelijke Netwerk Biseksualiteit (LNBi) is blij met de uitspraak van het college. Het LNBi zei al eerder dat er sprake was van discriminatie. Een biseksuele man had aan het College voor de Rechten van de Mens een oordeel gevraagd over zijn uitsluiting door Sanquin van bloeddonatie op grond van zijn biseksuele gerichtheid.

Het COC (de Nederlandse vereniging tot integratie van homosexualiteit) wil dat er snel een einde komt aan de uitsluiting van homo's voor bloeddonatie. 'Wij vragen minister Schippers om door te pakken en nu snel een einde maken aan het bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuele mannen', zegt voorzitter Tanja Ineke van COC Nederland. 'Het gaat er om of je véilige seks hebt, niet met wie je seks hebt.'

Homo's permanent weigeren als bloeddonor mag onder voorwaarden. Dat stelt het Europees Hof van Justitie woensdag. Europese landen moeten dan echter wel onder meer aantonen dat deze mannen een groot risico hebben om bijvoorbeeld hiv op te lopen.

In 2009 stapte een Fransman naar de rechter omdat hij was geweigerd als bloeddonor op grond van zijn seksuele relatie met een man. Frankrijk sluit homo's uit bij bloeddonaties.

Het hof stelt nu dat de Franse rechter onder meer moet nagaan of het hoger risico voor homo's op het krijgen van door bloed overdraagbare infectieziektes en ziekteverwekkers zoals hiv nog steeds bestaat in Frankrijk. Ook moet worden gekeken of er minder belastende technieken bestaan die toch de veiligheid en gezondheid van de ontvanger garanderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden