Verbijstering over stopzetten van bescherming maffiaspijtoptant De Volkskrant op iPhone

AMSTERDAM Centrum-linkse politici, magistraten en zelfs leiders van de katholieke kerk hebben vrijwel unaniem hun verbijstering uitgesproken over het besluit van de Italiaanse regering van premier Silvio Berlusconi om niet langer politiebescherming te bieden aan Gaspare Spatuzza, de bekendste maffiaspijtoptant van het land....

Neem Antonio di Pietro, leider van de oppositiepartij Italië van de Waarden die zich liet ontvallen dat Spatuzza, bijgenaamd U Tignusu (De Schurftige), ‘vanaf vandaag een wandelende dode is’. Een bewering die zelfs vanuit Berlusconi’s eigen partij, Volk van Vrijheid, niet is weersproken. Tenslotte weten ze ook daar dat maffiabazen van de Cosa Nostra, de Camorra en de ‘Ndranghetta meestal weinig mededogen hebben met ‘verraders’ die besluiten samen te gaan werken met de Italiaanse justitie.

De 45-jarige Spatuzza, die sinds 1997 een levenslange celstraf uitzit voor zijn betrokkenheid bij zeven bloedbaden en veertig moorden, is zo’n zogenoemde spijtoptant, een pentito. In de gevangenis omarmde hij het geloof, nam afstand van zijn verleden als huurmoordenaar van de Siciliaanse maffia en hielp justitie bij anti-maffiazaken in Florence, Caltanissetta en Palermo.

Zo biechtte Spatuzza op hoe hij de auto stal en de explosieven klaarmaakte die werden gebruikt bij de aanslag op de bekende anti-maffiarechter Paolo Borsellino in juli 1992 in Palermo. Maar echt opzien baarde Spatuzza eind vorig jaar met zijn explosieve verklaring tijdens een zwaar bewaakt proces in Turijn: Berlusconi’s politieke carrière zou zonder de Cosa Nostra nooit mogelijk zijn geweest.

Volgens Spatuzza zouden Berlusconi en de huidige senator Marcello Dell’Utri, die met Il Cavaliere begin jaren negentig de politiek inging, een deal hebben gesloten met de Siciliaanse maffia. De Cosa Nostra stichtte met aanslagen en liquidaties een maatschappelijke chaos waarvan Berlusconi’s toenmalige nieuwe beweging Forza Italia profiteerde bij de Italiaanse verkiezingen van maart 1994.

De Italiaanse media noemden Spatuzza’s beschuldiging, die de spijtoptant naar eigen zeggen te horen kreeg van zijn voormalige baas Giuseppe Graviano, een ‘atoombom’. Voor premier Berlusconi, maar vooral voor Dell’Utri, die al is veroordeeld wegens banden met de maffia; en die over twee weken de uitspraak in zijn hoger beroep hoort.

Maar zelfs die verklaring heeft niet kunnen voorkomen dat Spatuzza zonder politiebescherming komt te zitten. Waarom? Een commissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bepaald dat Spatuzza te laat is gaan praten. Volgens de wet had hij binnen 180 dagen na zijn arrestatie met justitie moeten gaan samenwerken. Omdat Spatuzza pas na jaren tot inkeer kwam, zou hem geen bescherming toekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden