'Verbied zorgverzekeraars reclame te laten maken'

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 27 september 2017.

null Beeld anp
Beeld anp

Brief van de dag: eenzame uitvaart

In het artikel 'Dichters bij de dood' wordt de indruk gewekt dat de 'eenzame uitvaart' een Amsterdams initiatief is, naar aanleiding van een of ander idee van mij.

Deze onjuiste voorstelling van zaken wordt verder versterkt door de ingezonden brief van Rien Vroegindeweij, initiator van de eenzame uitvaarten in Rotterdam. Hij stelt dat 'het Amsterdamse initiatief' in andere steden navolging kreeg, waaronder tijdelijk in de Maasstad.

Nu wil het geval dat de eenzame uitvaart door mij bedacht werd (in 2001) en uitgevoerd wordt (vanaf 2002 tot en met nu) door de in functie zijnde stadsdichter van Groningen. Andere dichters uit onder meer Amsterdam, Nijmegen, Den Haag en Utrecht vroegen me kort na de invoering in Groningen of ze het idee en de uitvoering mochten overnemen in hun respectievelijke steden. Merkwaardig genoeg heb ik zo'n vraag uit Rotterdam nooit ontvangen maar dit terzijde.

Bart FM Droog, Eenrum Stadsdichter van Groningen 2002-2005

Reclameverbod

Kamerleden vechten elkaar de Tweede en Eerste Kamer uit om de zorgpremie en het eigen risico met enkele euro's omlaag te krijgen. Maar geen van hen heeft ons nog voorgerekend wat het effect zal zijn als de zorgverzekeraars een reclameverbod krijgen om elkaar klantjes af te pakken. Voor veel Nederlanders is elke euro minder aan premie zeer welkom, denk ik.

Willem Heijster, Breda

Eigen risico

Het commentaar in de Volkskrant van 26 september gaat over de (stijgende) kosten van de zorg. Om deze te betalen, staan drie opties open: verhoging van het eigen risico, verhoging van de premie of meer bijlappen met belastinggeld. Er is echter nog een vierde optie: verhoging van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en de Wet Langdurige Zorg.

Wie in loondienst is, merkt van deze bijdrage niks, aangezien die door de werkgevers wordt betaald. Als zzp'er ben ik me echter zeer bewust van het feit dat ik voor dit doel 5,4 procent - en volgend jaar 5,65 procent - van mijn inkomen afdraag. Het staat namelijk gewoon op mijn belastingaangifte. Niet dat ik op verdere verhogingen zit te wachten, maar het is wel een vierde stuurmiddel, dat bovendien de sympathieke bijklank heeft van 'de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten'.

Annemarie Stel, Leiden

Geen gebouwtje

What's new pussycat?, dacht ik toen ik las wat de rechter in al zijn wijsheid over de wildplassende dame had beslist. Bij een VVAO-lustrum, op 21 april 1972 (!) zongen we al, in een door ons zelf geproduceerde, geregisseerde en uitgevoerde musical HAAR, het volgende: 'Als mannen willen plassen lopen zij maar een paar passen en er staat alweer een urinoir, maar ach voor het arme vrouwtje is er nergens zo'n gebouwtje want geen man vond dat nodig voor haar!'

En dat alles op muziek van Annie get your gun.

Jaco Schoonhoven-Hoogstraaten (vrouw), Hilversum

Antireclame

Als SIRE ooit een BN'er nodig heeft voor een effectieve campagne tegen alcoholmisbruik adviseer ik ze Midas Dekkers te bellen. Het interview met hem over de geneugten van sterke drank en cafébezoek is de beste antireclame voor alcohol die ik me kan indenken.

John Romkes, Delft

Pillen

Afgelopen weekend stond er een mooi artikel in Sir Edmund: 'Waarom slikken we onze pillen niet?' Vorig jaar verscheen er een publicatie van het RIVM waarin dit ook aan bod kwam. Uitgebreid wordt besproken wat de achterliggende oorzaak is: medicijnkosten, eigen risico, onwetendheid van het nut, niet begrijpen van de uitleg. Een belangrijk aspect blijft echter onderbelicht, namelijk het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars.

De verzekeraars bepalen welk middel wordt vergoed en moet worden afgeleverd door de apotheek. Dit is meestal het goedkoopste middel. Maar omdat de prijzen variëren, krijgt de patiënt het geneesmiddel geregeld in een andere kleur of een andere vorm.

Patiënten die drie soorten pillen slikken, zien door de bomen het bos niet meer: wat is wat en klopt het wel? Het wantrouwen neemt toe en voilà: de patiënt laat zijn pillen maar staan.

Lia van der Vorm, Poortugaal huisarts en kaderhuisarts hart- en vaatziekten

Montessorischool

Rosa van Gool schrijft: 'Ongeveer 60 procent van de Nederlandse basisscholen heeft een religieuze basis, ongeveer 10 procent is gestoeld op een onderwijskundig concept (Montessori, Dalton, et cetera), de rest is openbaar' . Maaike van der Horst schrijft dat vanwege de angst voor islamisering al het bijzonder onderwijs dient te worden afgeschaft, ook 'de montessorischool van mijn stiefkinderen'.

Beiden zitten fout. Montessorischolen kunnen zowel openbaar als bijzonder (= op religieuze grondslag) zijn. Het is dus in die zin niet een aparte categorie.

Hanneke Brouwer, Wageningen
Montessorileidster
https://www.volkskrant.nl/opinie/gastcolumn-stop-de-indoctrinatie-van-kinderen-weg-met-de-onderwijsvrijheid~a4517932/

Atomausstieg

In de opsomming die Sterre Lindhout geeft van onderwerpen die Angela Merkel van andere partijen heeft afgepakt, ontbreekt het belangrijkste: de Atomausstieg, ofwel de sluiting van de kernenergiecentrales! Dat ging sterk ten koste van de Groenen, en dat terwijl nu blijkt dat de CDU in zee zal moeten met diezelfde Groenen voor het sluiten van een regeringscoalitie.

Dat belooft nog wat voor de komende onderhandelingen om tot zo'n coalitie te komen.

Piet de Vries, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden