'Verbied het vastbinden van mensen in de zorg'

Cliëntenorganisaties willen dat er een verbod komt op het vastbinden van patiënten in de zorg. Dat zeggen ze in de aanloop naar een debat daarover in de Tweede Kamer, meldt Nu.nl.

Redactie
null Beeld

Deze week behandelt de Kamer het wetsvoorstel Zorg en Dwang. Daarin staat dat aan thuiswonende ouderen die kampen met ziektes als Alzheimer, tegen hun zin in zorg mag worden verleend.

De cliëntenorganisaties LOC, IDé en Alzheimer Nederland zijn bang dat het voorstel leidt tot een toename van maatregelen tegen de zin van de cliënten. Zij willen juist dat er minder vrijheidsbeperkende mogelijkheden komen en dat vastbinden wordt verboden. Volgens de Inspectie van de Gezondheidszorg moet die optie er wel zijn, als er echt geen andere keuze is.

Een jaar geleden hield de Tweede Kamer een spoeddebat over de gehandicapte Brandon. Hij werd drie jaar lang vastgebonden in zijn kamer in's Heeren Loo, een instelling in Ermelo voor verstandelijk gehandicapten. Een medewerkster kwam uiteindelijk met het verhaal naar buiten, in het televisieprogramma Uitgesproken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden