Column

'Verbied de rituele slacht, ontsla weigerambtenaren en maak besnijdenis van minderjarigen strafbaar'

Zolang het leed van dieren, de liefde tussen homoseksuelen en het principe van lichaamsintegriteit van kinderen minder zwaar wegen dan de gewetens- en godsdienstvrijheid van christenen, joden of moslims, moeten de wetgevers in principe ook rekening houden met het pastafari en het Vliegende Spaghetti Monster, vindt René van Leeuwen.

Het Vliegende Spaghetti Monster (r) tijdens een bijeenkomst in Washington DC in 2010.Beeld AFP

Het Vliegende Spaghetti Monster (VSM) is een verzinsel van de Amerikaan Bobby Henderson. Toen zijn school in 2005 intelligent design wilde gaan onderwijzen, naast de darwinistische evolutieleer, stuurde hij het bestuur van de school een open brief. Daarin stelde hij dat de leer van het Vliegende Spaghetti Monster net zo wetenschappelijk is als intelligent design, en dus net zoveel aandacht verdiende.

Naar eigen zeggen zijn er inmiddels 'miljoenen, zo niet duizenden' volgelingen.

Een vrije vertaling uit The book of Piraticus, een hoofdstuk uit het heilige boek van de 'pastafari', de volgelingen van het Vliegende Spaghetti Monster: '12:1 Ik heb u niet voor niets hersenen, de mogelijkheid tot redeneren, en een vrije wil gegeven. 2: Gebruik die alstublieft. 3: Als Ik iets doms zeg, betwijfel het dan.'

Er zijn vele voordelen om pastafari te worden. Zo zijn er in de hemel stripperfabrieken en biervulkanen, worden tegenstrijdigheden openlijk geaccepteerd en wil het VSM graag dat u zich kleedt als piraat. En wie wil dat nou niet, zich kleden als piraat.

Maar even serieus. In het kader van de vele recente discussies over religie lijkt het me evident dat de pastafari niet achter mogen blijven. Qua rituele slacht bijvoorbeeld: de pastafari hebben een groot belang bij goed vlees voor de pastasaus.

Maar ook wat betreft besnijdenis. In het heilige geschrift staat dat iedereen die voor zijn achttiende besneden is er nog een klein beetje extra vanaf moet afknippen. Met een roestige schaar gedipt in limoenzuur, welteverstaan. Dat is op zich al reden genoeg om kinderen niet te besnijden; welke ouder wil die extra verminking op z'n geweten hebben, mocht het kind in kwestie zich bekeren tot het pastafarisme?

En dan is er ook nog de kwestie aangaande weigerambtenaren. Het heilige VSM wil niet dat zijn pastafari anderen veroordelen op basis van uiterlijk, geslacht, seksuele geaardheid, geloof of ras. Volgens het heilige VSM is geen mens heiliger dan een ander mens. 'Hij vindt, in al Zijn alwetendheid, dat je je naasten lief moet hebben. Dat zegt Hij niet voor niks.'

Zolang het leed van dieren, de liefde tussen homoseksuelen en het principe van lichaamsintegriteit van kinderen minder zwaar wegen dan de gewetens- en godsdienstvrijheid van christenen, joden of moslims, moeten de wetgevers in principe ook rekening houden met het pastafari en het Vliegende Spaghetti Monster.

Want alle juristen, theologen, filosofen en andere hooggeleerde experts en alle dure argumenten ten spijt: niemand die zegt dat religie simpelweg een persoonlijke aangelegenheid is of in ieder geval zou moeten zijn. Een persoonlijke aangelegenheid waartegen weerloze en wilsonbekwame dieren en kinderen bescherming verdienen.

Verbied de rituele slacht, ontsla weigerambtenaren en maak besnijdenis van minderjarigen strafbaar. Maak wetgeving vrij van religieuze dogma's. Vrijheid van godsdienst mag nooit de beperking van vrijheid van anderen inhouden.

En bovendien, als u zich niet aan de barmhartige regels van het Vliegende Spaghetti Monster houdt moet u naar de pastafari-hel, waar het bier lauw is en de strippers SOA's hebben.

René van Leeuwen is masterstudent sociologie aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam en columnist voor volkskrant.nl. Op Twitter is hij te volgen via @RHvL88

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden