Verbied alcohol op schoolfeesten

Je vraagt je af waarom alcohol op schoolfeesten wel toegestaan is, terwijl coffeeshops rond scholen in rap tempo worden gesloten. Mijn school probeert bier nu te verbannen.

Ferry Haan

Mijn school staat in een gebied in Noord-Holland waar stevig wordt ingenomen. De streek is bekend, of beter, berucht, vanwege de jaarlijkse kermissen die overal worden gehouden. Voor degene die dit fenomeen niet kennen, een kermis in Noord-Holland heeft niets te maken met draaimolens en botsauto's. De kermis wordt gevierd in een tent die is vastgemaakt aan een café. Er is natuurlijk wel ergens een kermisterrein met een ballentent en een zweefmolen, maar dat is voor de kinderen. De echte kermis is ´s avonds en is nog het meest te vergelijken met het carnaval beneden de rivieren.

Op de kermis is de alcoholinname een paar dagen lang ongelooflijk. De meters bier worden drie hoog opgestapeld over de hoofden aan elkaar doorgeven. Deze kermissen worden al generaties gehouden. Mensen nemen vrij en zetten maanden geld opzij voor de kermis. Bierdrinken is folklore. Zonder drank, geen feest, brengen volwassen over op hun kinderen.

Mijn school probeert hier nu mee te breken. De schoolfeesten zijn sinds dit jaar alcoholvrij. Morgenavond is er een kerstgala in een grote discotheek en er zal geen druppel alcohol geschonken worden, tot grote onvrede van de leerlingen.

Vandalisme

De school heeft twee redenen om de feesten zonder drank te houden. In het verleden hebben dronken scholieren spullen vernield in de omgeving van het schoolfeest. Maar dit vandalisme is niet de hoofdreden. De zorg om de gezondheid van de leerlingen staat bovenaan. Het comazuipen krijgt de laatste tijd veel aandacht. Naar hersenbeschading door een 'overdosis' alcohol is veel onderzoek gedaan. Alcohol blijkt verwoestend voor jonge hersenen.

Een school heeft als hoofdtaak de hersens van leerlingen vol te pompen met informatie. Het wissen van die informatie met alcohol ligt dan niet voor de hand. Het stoppen met schenken van alcohol op schoolfeesten is zo bekeken geen grote stap. Je vraagt je af waarom alcohol op schoolfeesten wel toegestaan is, terwijl coffeeshops rond scholen in rap tempo worden gesloten.

De leerlingen zien het echter anders. De meeste jongeren drinken vanaf 16 jaar alcohol. Sommige beginnen daar al eerder mee. Deze jongeren drinken elk weekend. Ze mogen dat ook, want alcohol mag je kopen vanaf je 16de.

I love alcohol

Deze groep laat zich de drank niet afnemen. Tijdens het vorige schoolfeest organiseerde een scholier een alternatief 'I love alcohol-feest'. Daar kwamen veel leerlingen op af. De school kan en wil niemand verbieden om een feest te organiseren. Zuur is het natuurlijk wel wanneer sommige ouders en de lokale horeca alle goede bedoelingen doorkruisen.

Ook morgenavond was weer was een dergelijk feest gepland, gelijktijdig met het kerstgala.

De school heeft gepoogd het eigen feest aantrekkelijker te maken door een top-DJ te boeken. De hoop is dat leerlingen dit feest niet zullen willen missen. De schoolleiding redeneert dat wanneer de leerlingen hun alcohol wordt afgepakt, er ook iets voor terug moet komen. Tegelijkertijd werken de leerlingen mee door hun alcohol-kerstfeest een dag te verplaatsen naar vrijdag. Dit feest belooft overigens geen zuipfestijn te worden, maar wordt simpelweg een feest waar wel alcohol te koop is.

Het is natuurlijk wrang dat een schoolfeest zonder alcohol duurder moet zijn dan een feest met bier. De rekening kan hierbij nog hoger worden. De plek waar de schoolfeesten worden gehouden, een lokale discotheek, wordt al jaren gratis ter beschikking gesteld. De omzet op zo'n avond is natuurlijk voor de disco.

Zaalhuur

Wanneer een feest alcoholvrij is, is de omzet veel lager dan tijdens het alcohol-equivalent. De uitbater van de disco loopt dus geld mis. Hij zal in de toekomst daarom toch weer zaalhuur gaan vragen. De schoolleiding zal dan nog meer geld moeten uittrekken om feesten te houden.

Toch heeft de school geen keus. Dronken leerlingen op een feest georganiseerd door een school kan niet. Ouders zijn vorige week per brief geïnformeerd over de nieuwe lijn. Het zou mooi zijn wanneer ouders er achter gaan staan. Dat zal echter enige moeite kosten gezien de biertraditie in de streek. Sommige jongeren zullen hun ouders er fijntjes aan herinneren in welke toestand zij zich tijdens de laatste kermis bevonden.

Er is echter geen andere weg. Dealen in alcohol kan een school niet (meer) maken. Drinken doen de leerlingen, ouders én docenten de volgende dag maar weer.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden