Column

'Verbied alcohol, drugs en skivakanties want de wetenschap zegt het'

Dwang wordt deze dagen niet meer met religieuze argumenten verdedigd, schrijf Meindert Fennema. 'Tegenwoordig wordt vaak verwezen naar wetenschappelijk onderzoek.'

Jongeren liggen laveloos op de bank Beeld anp

Volgens de ChristenUnie moet de minimumleeftijd voor het bezoeken van een prostituee omhoog naar 21 jaar. Dat voorstel is vast religieus geïnspireerd, maar een religieus argument wordt door de ChristenUnie niet gebruikt. De partij wil jongeren beschermen tegen het risico een verkeerd beeld van vrouwen te krijgen. Het bezoek aan een prostituee zou slecht zijn voor hun latere seksleven. In Latijnse culturen dacht men dat heel lang heel anders over. Daar was het gebruikelijk dat de vader samen met zijn zoon als deze volwassen werd een prostituee bezocht. Dat was goed voor zijn latere seksleven; op een huurfiets moest je het leren.

De inperking van de vrijheid van jongeren op het terrein van seks, tabak en alcohol staat in scherp contrast met de groeiende keuzevrijheid van ouderen. Die keuzevrijheid berust op het liberale leerstuk van de persoonlijke autonomie. Dat leerstuk gaat er van uit dat niemand beter weet wat goed is voor hem of haar dan de persoon zelf en dat iedereen daarom zelf mag beslissen met wie hij trouwt, hoe vaak hij seks heeft en met wie, hoe hij zijn geld verdient, waar hij woont, welke kleren hij draagt en in welk maatschappelijk verband hij wil leven.

Er wordt vaak beweerd dat die individuele vrijheid fictie is omdat mensen die vrijheid gebruiken om allemaal hetzelfde te doen. Zij kiezen voor de kudde, zeggen sociologen. Maar ook het kiezen voor de kudde blijft een individuele keus. En omdat zelfs de illusie van vrijheid beter is dan reële dwang, is kiezen voor de kudde ter verkiezen boven dwang.

 
In Latijnse culturen was het gebruikelijk dat de vader samen met zijn zoon als deze volwassen werd een prostituee bezocht. Dat was goed voor zijn latere seksleven; op een huurfiets moest je het leren.

Wetenschappelijk onderzoek
Dwang wordt deze dagen niet meer met religieuze argumenten verdedigd en ook steeds minder met morele argumenten. Tegenwoordig wordt vaak verwezen naar wetenschappelijk onderzoek.

Dat roken slecht is, is wetenschappelijk aangetoond. En zo is er een rookverbod gekomen. Dat alcohol slecht is voor de mens is ook bekend, maar het gebruik van alcohol is zo ingeburgerd dat het drinken van alcohol vooralsnog alleen voor jongeren verboden is. Het wetenschappelijk argument is daarop toegesneden. Omdat de hersenen van jongeren nog in ontwikkeling zijn is alcohol voor jongeren extra gevaarlijk, zo luidt het oordeel van deskundigen.

Marleen Barth, die de PvdA-fractie in de Eerste Kamer aanvoert, wil nu ook softdrugs verbieden omdat, schrijft ze in Socialisme & Democratie, 'de gemakkelijke beschikbaarheid van hasj en weed in Nederland goed is voor vierhonderd gevallen van schizofrenie per jaar.'

De schade die die 400 schizofrenen veroorzaken, zo lijkt de redenering, wordt verhaald op de samenleving in de vorm van medische en andere zorg en dat rechtvaardigt een verbod op softdrugs. Maar wat voor softdrugs geldt, geldt in veel sterkere mate voor skivakanties. De afgelopen 7 jaar raakten in Oostenrijk gemiddeld bijna 6.000 wintersporters zwaargewond bij een ongeluk. Als het aan mevrouw Barth ligt worden ook skivakanties verboden.

 
Als het aan mevrouw Barth ligt worden ook skivakanties verboden.

Seks van jongeren met ouderen
Ook bij het verbieden van seks van jongeren met ouderen beroept men zich tegenwoordig op wetenschappelijk onderzoek. Maar het bewijs dat seks op vrijwillige basis voor kinderen nadelige gevolgen zouden hebben, is nooit geleverd. Niettemin worden niet alleen pedoseksuelen, maar ook pedofielen vogelvrij verklaard.

De advocaat-generaal eist van de Hoge Raad ontbinding van de Vereniging Martijn, omdat Martijn seks met jongeren zou verheerlijken. De volgende stap moet dan zijn dat ook schrijvers die seks met jongeren verheerlijken buiten de wet geplaatst worden. En dan ook de lezers van deze kinderporno. Ik heb uit voorzorg mijn exemplaar van Gerard Kornelis van het Reve's 'A Prison Song in Prose' maar vast vernietigd.

Martijn heeft gepleit voor het verlagen van de leeftijd waarop men seks mag hebben tot 12 jaar. Dat is de leeftijd die ook in de Bijbel aangegeven wordt als huwbare leeftijd. Maar wie deze bijbelse norm nog verdedigt wordt tegenwoordig buiten de gemeenschap geplaatst.

Volgens de advocaat-generaal leidt het voortbestaan van Martijn tot maatschappelijk ontwrichting. Hij schrijft: 'Ik acht het aannemelijk dat het grootschalig uitdragen van het idee dat seksueel contact tussen volwassenen en jonge kinderen normaal is en het grootschalig verheerlijken van dit soort contact zodanige bezorgdheid om het lot van jonge kinderen in de samenleving veroorzaken dat velen in de samenleving zullen kunnen menen dat de samenleving in dit opzicht geen veiligheid aan jonge kinderen biedt. Dit kan tot allerlei ongewenste effecten leiden, zoals het weghouden van jonge kinderen van kinderdagverblijven, scholen en sportclubs.'

Een advocaat-generaal die massahysterie gebruikt als grond voor een verbod van een pedofielenvereniging die alleen nog op papier bestaat, levert zelf een bijdrage aan die massahysterie.

Meindert Fennema is emeritus hoogleraar en columnist voor Volkskrant.nl. Vorig jaar verscheen zijn eerste roman Het slachthuis.

 
Ik heb uit voorzorg mijn exemplaar van Gerard Kornelis van het Reve’s ‘A Prison Song in Prose’ maar vast vernietigd.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden