Verbetering positie van jongeren verdeelt Europese vakbeweging

De versterking van de positie van jonge werknemers in Europa heeft donderdag geleid tot grote verdeeldheid in de Europese vakbeweging, samenwerkend in het EVV....

Van onze verslaggever

BRUSSEL

De Italianen dienden hun plan in onder het motto 'een ecu voor de jongeren'. Hoofdlijn daarvan is dat een deel van de produktiviteitsstijging wordt afgeroomd: het geld dat daardoor vrijkomt, zou in een nog niet bestaand EU-fonds moeten worden gestort dat bestrijding van de jeugdwerkloosheid als enige prioriteit heeft.

Het verzet tegen het Italiaanse plan werd geleid door de noordse landen, met Zweden voorop. De LO, de Zweedse zusterorganisatie van de FNV, zei dat het in strijd is met de vrijheid van onderhandelen als vooraf wordt bepaald wat onderdeel moet zijn van de resultaten. Verplichte opname van een ecu-regeling voor jongeren valt daar volgens de tegenstanders ook onder.

FNV-voorzitter Stekelenburg verklaarde de tegenstem van zijn organisatie achteraf met dezelfde redenering. Voor de Nederlanders weegt tevens mee dat bestrijding van de jeugdwerkloosheid, hoe belangrijk ook, nooit als enig onderdeel een voorrangspositie mag krijgen in het werkloosheidsbeleid. Werk voor allochtonen, vrouwen en gehandicapten hoort daarvan ook deel uit te maken.

Strijd was er ook over de positie van vakbonden voor militairen. Terwijl in Nederland de defensiewerknemers al sinds negentig jaar de vrijheid hebben zich te organiseren, houden de Franse vakcentrales de boot af. Bonden van militairen mogen zich daar niet aansluiten bij de gewone burger-vakcentrales. 'Ze hebben niet eens stakingsrecht en kunnen dus nooit op dezelfde wijze functioneren als gewone centrales', aldus de Franse bonden.

Die houding werd te vuur en te zwaard bestreden door CNV-voorzitter A. Westerlaken, die vakbonden van militairen in zijn centrale heeft. 'Militairen zetten zich vaak met gevaar voor eigen leven in voor basisrechten van anderen. Dan moeten ze op zijn minst toch zelf wel het basisrecht van organisatie kunnen krijgen', zei hij. Het pleidooi bleek niet tevergeefs: het Franse voorstel militairen uit te sluiten van het lidmaatschap van bij het EVV aangesloten vakcentrales (en van het EVV zelf), haalde het niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden