Verbeterd eiwit helpt genezing

Lichaamsweefsels zoals huid, kraakbeen en bot genezen bij proefmuizen veel beter en sneller wanneer aangepaste groeibevorderende eiwitten (groeifactoren) worden gebruikt in plaats van gewone.

AMSTERDAM - Onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale van Lausanne beschrijven de ontdekking in Science. Hun vinding kan van groot belang zijn voor de regeneratieve geneeskunde, die zich bezighoudt met het herstellen van cellen, weefsels en organen.


Grote problemen bij het repareren van weefsels zijn dat hiervoor hoge doseringen groeifactoren nodig zijn (wat tot bijwerkingen leidt) en een systeem voor gedoseerde afgifte. Bijkomend probleem is dat de groeifactoren vaak slecht hechten aan de 'extracellulaire matrix', de vulstof van collageen of bot waarin huid- en botcellen groeien.


De Zwitserse onderzoekers namen een eiwit (placenta-groeifactor 2) dat zich heel goed bindt aan de extracellulaire matrix, haalden er een actief stuk uit en bouwden dat in een aantal bekende groeibevorderende eiwitten in.


Ze probeerden de gemodificeerde eiwitten uit op muizen met huidwonden en botbreuken en ontdekten dat die sneller herstelden, en zonder bijwerkingen. Ook kon de dosering van de groeifactoren veel lager zijn.


Revolutionair onderzoek, zegt Wouter Dhert, hoogleraar regeneratieve geneeskunde aan UMC Utrecht. 'Iedereen is bezig met dosering en afgiftesystemen, maar deze groep heeft onderzocht hoe je de groeifactoren zo goed mogelijk op de juiste plek bindt. Ze tonen overtuigend aan dat je met die aanpak een veel lagere dosering nodig hebt en heel gericht kunt werken.'


Dhert maakt wel twee kanttekeningen. De studie gaat over het combineren van twee eiwitten, en de toekomst van de regeneratieve geneeskunde zal uiteindelijk toch gaan over het samenspel van veel meer eiwitten. 'Bovendien is het effect alleen aangetoond in muizen en dus nog ver van de patiënt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden