‘Verbeter kennis over gevaren laat ouderschap’

Ouders die op latere leeftijd kinderen nemen, ontbreekt het soms nog aan de juiste kennis over de medische risico’s. Daarom wil minister André Rouvoet voor Jeugd en gezin onderzoeken hoe deze kennis kan worden verbeterd....

ANP

Dat staat in de gezinsnota van de minister die het kabinet vrijdag vaststelde. Hij wil dat ouders die een druk gezin hebben ook tijd hebben voor een loopbaan. ‘Toekomstige ouders krijgen daarmee meer vrijheid om het juiste moment echt zelf te kiezen.’

Rouvoet veroorzaakte eerder ophef met zijn kanttekening bij laat ouderschap. Hij zou mensen ertoe zou willen aanzetten meer kinderen te krijgen. Nu zegt hij erbij dat iedereen zelf moet beslissen over het moment om kinderen te krijgen.

Eerder werd al bekend dat Rouvoet wat wil doen aan de kwalijke gevolgen van relatieproblemen en scheidingen voor kinderen. Daarom wil hij komen met cursussen om goed met conflicten in een relatie om te gaan.

Voor de rest bevat de nota maatregelen die al eerder zijn aangekondigd. Het ouderschapsverlof wordt losgekoppeld van de levensloopregeling en wordt verruimd.

Samen met de werkgevers wil het kabinet bekijken hoe werken en zorg voor de kinderen beter te combineren zijn, bijvoorbeeld met flexibele werktijden en tuiswerken.

De Centra voor Jeugd en gezin die in elke gemeente moeten komen, gaan informatie geven over goed opvoeden. Samen met de gemeenten wil Rouvoet wijken gezinsvriendelijker maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden