Verbeter de wereld en steek je nek uit

Ik wil ook graag openlijk verantwoording afleggen over mijn politieke activiteiten in de jaren tachtig (Voorpagina, 27 augustus). Ik heb er spijt van dat ik destijds vooral op mijn krent heb gezeten....

Gelukkig heb ik wel meegedaan aan de grote manifestaties tegen de kruisraketten. Maar het verlevendigen van de democratie, door bijvoorbeeld geheime informatie openbaar te maken door in te breken zonder nodeloos eigendommen te vernielen (en ook zonder personen te beschadigen en zonder persoonlijke gewin), daar was ik kennelijk te laf of te lui voor. Ik zeg: sorry.

Wim Guiking, Leiden

Oprecht
Geweld valt nooit goed te praten, maar waarom nu ineens je verleden verloochenen? We waren er toch oprecht van overtuigd dat we streden voor de goede zaak! Het zou niet gezond zijn als de jeugd de wereld niet zou willen verbeteren. En er valt nog heel wat te verbeteren. Spreek daarom niet van jeugdzonde, maar wees trots dat je je nek hebt durven uitsteken. Glimlach hooguit om je jeugdige (over)moed.

Oprecht
Hélène Bierhoff, Hollandsche Rading

Bezinning
Na het lezen van het stukje van Lennart Booij ‘Hoog tijd dat links zich bekeert tot het burgerdom’ (Forum, 26 augustus) schiet mij iets te binnen: was dit ook niet een beetje het thema van senator Joseph McCarthy, de communistenjager uit de jaren vijftig, de periode van de zogenaamde ‘(Second) Red Scare’? Is het niet eens tijd voor wat bezinning, en voor het besef dat we misschien wat doorslaan in onze (oproep tot) correctheid?

Bezinning
Wat een enge, opportunistische bekrompenheid, nog wel van een PvdA’er wiens motto verandering en credo vernieuwing is, lees ik op het internet.

Bezinning
Welnu, als er iets veranderd of vernieuwd is, dan is het wel het inzicht van velen ten aanzien van hun vroegere (wan)daden, uitzonderingen daargelaten. Booij moet toch wel het braafste jongetje van de klas geweest zijn. Het begrip ‘vlegeljaren’ zal deze dertiger wat ouderwets voorkomen; hoe dan ook, ze zijn vrijwel zeker aan hem voorbijgegaan.

Bezinning
Tom Frohwein, ‘s-Gravenzande

Gevalletje
Ik erger mij zeer aan de sensatietoon die de krant hanteert bij het Jacqueline Cramergevalletje. ‘De jacht is geopend’, ‘dramatische aftocht’ en ‘het kan fataal worden’ in een analyse, toe maar (Voorpagina, 27 augustus).

Gevalletje
Volgens het artikel reageert de politiek terughoudend. Fijn dat we dan de krant hebben om alle ophef te veroorzaken.

Gevalletje
Gertruud Groen, Swifterbant

Oppassend
Ik beken. Ja, ik heb ook gekraakt, leuzen geklad. Ja, ik heb bezet en ontving Bluf! in de bus. Ja, ik ben er ook nog steeds trots op. Nu ben ik een oppassende vader en heb een goede baan. Wat gaat er nu met mij gebeuren?

Oppassend
D. Hoogenboom, Roelofarendsveen

Moed
Wij zijn trots op wat wij hebben gedaan in de jaren tachtig. Trots om- dat wij erbij waren bij Dodewaard, Volkel, Woensdrecht en op andere plaatsen waar het nodig was. Met onze kleine kinderen. Ook hebben wij bewust lijsten getekend en er-voor betaald om ze te kunnen plaatsen.

Moed
Wees trots en bied zeker geen excuus aan. Het moet eens afgelopen zijn met die rechtse beschuldigingen. Ik ben geboren op 9 augustus 1945 terwijl de atoombom viel op Nagasaki. Dat heeft mij altijd de moed gegeven om tegen verkeerde dingen te strijden.

Moed
Frans van den Broek, Tiel

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden