'Verbeet moet actiever optreden' na quote Wilders over islamitisch stemvee

EMIEL VAN DONGEN

DEN HAAG - Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) heeft in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet gevraagd om 'normen en respect voortaan actiever te bewaken' in de kamer. SMN stelt dat een deel van Nederland zich gekwetst voelt door de uitspraken die Wilders afgelopen donderdag deed in een Kamerdebat.

Wilders zei dat PvdA-leider Cohen 'Nederland dertig jaar heeft laten volstromen met islamitisch stemvee'. De opmerking schoot SP-voorman Emile Roemer in het verkeerde keelgat. Hij meldde Wilders dat hij niet langer naar hem wenste te luisteren en verliet de plenaire zaal. Later vroeg hij premier Rutte zich van de uitspraak te distantiëren, die dat vervolgens deed door het een 'zeer ongepaste term' te noemen. Verbeet hield zich op de vlakte. Daarmee heeft ze volgens SMN-voorzitter Azarkan 'als bewaker van respectvolle omgangsnormen in het huis van de democratie nagelaten om deze normen te bewaken.

Verbeet zal Azarkan binnenkort uitnodigen voor een gesprek en uitleggen dat zij als voorzitter niet 'de bewaker van de woorden in de Kamer is'. Op basis van het Reglement van Orde kan de voorzitter een Tweede Kamerlid dat beledigende uitdrukkingen gebruikt vermanen en in de gelegenheid stellen om de woorden terug te nemen. Doet deze dat niet, dan kan de voorzitter hem het woord ontnemen voor de rest van dat debat.

In de praktijk ligt het initiatief echter niet bij de voorzitter, aldus een woordvoerder. Op basis van een ongeschreven afspraak geldt in de Kamer dat een lid de belediging aan de kaak moet stellen bij de voorzitter. Als blijkt dat ook andere fractievoorzitters de uiting als beledigend zien, kan de voorzitter ingrijpen. Roemer had er dus verstandiger aan gedaan niet weg te lopen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden