Verbazingwekkend dat je anno 2017 niets weet van de overgang
De ingezonden brieven van zaterdag 22 april.
Brief van de dag: uit de overgang
Francine Oomen vraagt zich in het interview in de Volkskrant (15 april) af 'waar die hele periode van de overgang nu eigenlijk goed voor was'. Lijkt me simpel: om de vruchtbaarheid af te bouwen. Ik vraag me veeleer af waar het goed voor is dat vrouwen gedurende zo'n 35 jaar elke maand opnieuw vruchtbaar zijn! Een tikkeltje overdreven, toch? Oomen klaagt erover dat ze van de overgang niks af wist, niet wanneer die begint, wat de klachten zijn. En goeie boeken erover kon ze ook al niet vinden.
Heeft ze zitten slapen? Niks meegekregen van de tweede feministische golf? Dat je anno nu nog in de overgang terecht kan komen zonder ook maar iets daarover te weten, vind ik verbazingwekkend.
Marian Peterse, Utrecht (60 jaar en uit de overgang)
Team Clinton
Volkomen terecht boort Heleen Mees de recente bewondering in de VS voor Trumps buitenlands beleid genadeloos de grond in (Volkskrant, 19 april). Maar ik herinner mij toch goed dat Mees nog niet zo lang geleden een fervent aanhanger van Hillary Clinton was?
Daarom hoop ik van harte dat zij in een van haar volgende columns Shattered zal bespreken, het boek waarin journalisten Jonathan Allen en Arnie Parnes werkelijk geen spaan heel laten van de campagne van Team Clinton, volgens hen een 'Titanic-like disaster'. Had Clinton haar zeker lijkende overwinning niet door allerlei misrekeningen uit handen gegeven, dan zaten we nu niet opgescheept met Captain America Trump, die niet eens weet hoe een kompas eruitziet.
Alfons Lammers, Otterlo
Pensioen à la Française
In de berichtgeving over de Franse verkiezingen wordt 62 jaar als de wettelijke pensioenleeftijd genoemd (Volkskrant, 20 april). Dit geeft een te rooskleurig beeld. Voor wie geboren is na 1954 is de pensioenleeftijd 67 jaar voor een volledig pensioen. Vroegpensioen is mogelijk vanaf 62 jaar, maar dat wordt afgestraft met een korting op het pensioen die oploopt tot 23 procent.
Alleen wie gedurende 163 (geboren in 1951) tot 172 (geboren na 1972) kwartalen onafgebroken pensioen in Frankrijk heeft opgebouwd, ontloopt die korting. Voor de jongste generatie betekent dat: gewerkt vanaf 19 jaar.
Voor wie een hogere opleiding gevolgd heeft of ook buiten Frankrijk gewerkt heeft, is een volledig pensioen vanaf 62 jaar buiten bereik.
Het echte probleem zijn de 'régimes spéciaux', de talrijke uitzonderingen op de pensioenleeftijd voor bijvoorbeeld 'zware' beroepen. Maar wie hierin wil snoeien, vindt de strijdbare vakbonden op zijn weg.
Pieter Markus, Geldrop
Witteman vs. Beckand
Appels met peren vergelijken, kent u die uitdrukking? Dat was wat ik dacht toen ik de recensie las van Merlijn Kerkhof in de Volkskrant (Volkskrant, 20 april): een vergelijking van de programma's van Tijl Beckand en Paul Witteman. Beckand presenteert een amusementsprogramma en Witteman een programma waar klassieke muziek centraal staat. Beckand is overwegend een praatprogramma, terwijl we bij Witteman vooral mooie muziek horen. En natuurlijk wint Beckand, want amusement is toch veel vermakelijker dan luisteren naar mooie muziek? Elke week bij Witteman dezelfde band, Fuse, zo saai aldus de recensenten! Eindelijk een leerzaam en onderhoudend programma met fantastische muziek op tv en dan is het weer niet goed. Weten zij trouwens dat Podium Witteman aankondigde begin december een keer het podium te presenteren in Carré en dat dit binnen één dag was uitverkocht? Gelukkig heb ik twee kaartjes kunnen bemachtigen.
Meta Krüger, Amsterdam
Regels zijn regels
Mijn man leed en overleed aan een neuro-endocriene tumor , een zeldzame vorm van kanker. Zeldzame kankersoorten passen helaas niet in de 19 patiëntenorgannisaties die aangesloten zijn bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) (Volkskrant, 19 april). Als je als patiënt niet in de hokjes van de meest voorkomende kankersoorten past, tel je voor de NFK niet mee als kankerpatiënt. Eigen schuld zeker? Moet je je maar aan de regels houden! Hoezo 'wij zijn patiënten'?
Marijke Verhaak-Zuidema, Amsterdam
Lekker drone-weer
'Nu het weer lekkerder wordt trekken hobbyisten er met een drone op uit...' (Volkskrant, 20 april). Steeds weer stoor ik mij eraan als de uitdrukking 'lekker weer', in de krant gebruikt wordt. Wat is nou lekker weer? Ik vind het weer lekker als ik in een vliegende storm, met wind in de rug, op het strand loop. Als het een droge winterdag is met een paar graden vorst wanneer het ijs stevig genoeg is om te schaatsen.
En als dikke buien op mijn raam tikken met op de achtergrond een knetterend onweer en ik in mijn warme bed lig. Van drones heb ik geen verstand maar wellicht is bovenstaand weer ook lekker als je een drone bezit?
Els Straathof, Voorschoten
Bezinning
In de Volkskrant van 18 april staat dat de combinatie van atheïsme en behoefte aan bezinning tot ver in de vorige eeuw ondenkbaar was. Toch organiseren mensen met een seculiere levensbeschouwing al heel lang bijeenkomsten voor bezinning: zo hielden de vrijdenkers van de vereniging de Dageraad al vanaf 1856 iedere zondagochtend onder kerktijd in een sfeer van tolerantie gezellige, maar sobere bijeenkomsten waaraan ook vrouwen mochten deelnemen.
Rudy Schreijnders, Utrecht
Lekker voetbal
Zo'n dinsdagavond, daar kan ik naar uitzien. Een hele dag werken en dan op de bank. Je hebt altijd een favoriet: sowieso anti-Real Madrid en anti-Duits, dat wordt moeilijk vanavond.
Gelukkig hebben we Arjen Robben, on-Nederlands goed uit Bedum: er gaat niets boven Groningen! Vanavond een scheidsrechter uit Hongarije en die gaat dus even mijn heerlijk avondje verpesten.
Een spannende wedstrijd weet hij om zeep te helpen met een onterechte rode kaart: wedstrijd gespeeld. En de irritatie kan nog erger: twee buitenspeldoelpunten.
Nee, dan doping. Ik noem slechts een geweldige olympische 100 meter en zeven jaar genieten van de Tour. Dan heb je pas achteraf een kater, daar is overheen te komen. Bovendien levert het nog een aardige musical op.
Er zou een excuus zijn voor de scheidsrechter: het voetbalniveau van de Hongaarse competitie zou niet al te hoog zijn, het spel traag, de scheidsrechters hebben de tijd om te oordelen.
De Nederlandse competitie, die is snel, toch? Zijn collega Kuipers bewijst woensdag het tegendeel van het excuus, die fluit een prima wedstrijd.
Maar hij heeft dan ook twee secondanten uit Friesland: Fryslan Boppe.
Pieter Heeres, Sneek
Aandacht voor onderwijs
Als oud-onderwijsman (36 jaar in het hbo) vind ik het erg leuk dat de krant zoveel aandacht aan onderwijs besteed. In de krant van 18 april stond een artikel onder de kop 'Onze scholen kunnen zoveel slimmer zijn'. Iedere school zou dat graag willen, maar er zijn een paar factoren die dat in de weg kunnen staan, en die vaak onderbelicht blijven.
Ten eerste bemoeit de politiek zich veel te veel met de details van het onderwijs. De rekentoets is een goed voorbeeld. Een tweede factor is de vervlechting van politici, besturen, belangenverenigingen en adviseurs die allemaal iets willen, maar die concrete problemen in het onderwijs niet aanpakken. Met zijn allen creëren ze echter wel een situatie waarin een project zoals Onderwijs 2032 ontwikkeld kan worden.
Dit project blinkt uit door het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing en een zeer discutabel draagvlak. Het heeft onder meer als doel om aardige, waardige en vaardige (vooral knopvaardige) leerling te produceren. Onder supervisie van staatssecretaris Dekker. Na lezing van dit plan kun je ook de conclusie trekken dat er met het rapport van Dijsselbloem uit 2008 niets is gedaan. Heel jammer, want het bevat vermeldenswaardige dingen over onderwijsvernieuwing.
Eef Eerdmans, Eindhoven
Plasticsoep
Het voorkomen van plasticsoep is vooral ook eigen verantwoordelijkheid nemen (Volkskrant, 21 april). Het valt mij op dat de openbare ruimte steeds meer vervuilt. Hoezo je eigen afval opruimen? Gewoon in de berm flikkeren, je kunt het McDonald's-spoor tot ver in het buitengebied volgen. Hoe dit aan te pakken? Jaarlijkse opruimdagen zijn prima, maar een druppel op de gloeiende plaat. Begin met lespakketten milieu op school, laat klassen, clubs, (wandel)verenigingen, buurten e.d. een straat of een gebied adopteren om regelmatig zwerfvuil vrij te houden, en beloon dit gedrag. Laat je ook als gemeente meer zien met het schoonhouden van de openbare ruimte en hou op met die ongein van te volle plastic containers waarvan de klep openwaait en het losse plastic er alsnog uitwaait! Bied inwoners alsjeblieft weer pmd-zakken aan.
Karin de Raadt, Klarenbeek
Curieus
In 'Taalgebruik' signaleert de Volkskrant uitstervende en curieuze taal.
Behoort de kop van het artikel over May ook hier onder? (Volkskrant, 20 april) :
'May wil ziet geen heil in tv-debatten en voert campagne van deur tot deur'
Curieus...
Jolabert Eweg, Haarlem