Verbazing om gunning windparken aan Duitsers

amsterdam De beslissing om twee nieuwe windparken op zee te gunnen aan een Duitse partij, is in de Nederlandse offshore windbranche vol verbazing ontvangen....

Vanwege de omvangrijke plannen in binnen- en buitenland wordt de aanleg van windmolens op zee als een kans gezien een nieuwe industrie op te bouwen. De komende jaren worden er miljarden euro’s omzet verwacht in Nederland en België, maar vooral in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het Innovatieplatform en andere adviseurs hebben eerder aanbevolen de Nederlandse industrie daarbij een grote rol te laten spelen.

Met name voor offshore bedrijven zou de Noordzee, nu de olie- en gaswinning eindigt, een belangrijke bron van inkomsten blijven.

Het ministerie van Economische Zaken besloot vorige week echter dat twee nieuwe parken (600 megawatt) worden gegund aan het bedrijf Bard Engineering. Dat is een Duitse bedrijf dat de molens bouwt, installeert en onderhoudt.

Bard bracht de goedkoopste offerte uit, waardoor voor de beschikbare subsidie (4,5 miljard euro in vijftien jaar) de meeste stroom kan worden opgewekt.

‘Die beslissing heeft mij en de hele sector verbaasd’, zegt Albert van der Hem van het adviesbedrijf Blix, een belangrijke speler in de branche. ‘Het zal wellicht leiden tot de laagste kosten voor de burger, maar op de lange termijn verliezen we. Deze ronde was een uitgelezen mogelijkheid om de Nederlandse offshore windsector een steun in de rug te geven.’

Andere bedrijven in de sector ondersteunen zijn commentaar, zij het anoniem. Zij hopen nog op een restje subsidie, goed voor 100 megawatt.

In een vrijdag gepubliceerd rapport adviseert de werkgroep Windenergie op Zee onder leiding van Aad Veenman ‘meer industriepolitiek’ om de miljarden beter naar Nederlandse bedrijven en banen te laten vloeien,

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden