Verbazing bij justitie over ‘reltoerist’ in Ondiep

Martin L. is 60, wat bedeesd, en leeft rustig met zijn katten in een flatje in Utrecht. Waarom reed hij bij de Ondiep-rellen in maart dan in op de ME?...

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

Het was een van de ernstigste incidenten tijdens de rellen in de Utrechtse wijk Ondiep in maart. Een man reed met zijn auto in op leden van de mobiele eenheid. Als de agenten niet op tijd waren weggesprongen, waren er zeker slachtoffers gevallen, aldus de officier van justitie.

Hij eiste dinsdag tegen de 60-jarige Martin L. voor de Utrechtse rechtbank vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, wegens poging tot doodslag, bedreiging en rijden onder invloed.

De officier toont zich verbaasd over het profiel van de verdachte. ‘Wat moet zo’n rustig levende man van in de 60 daar in het onrustige Ondiep?’, vraagt hij zich af. L. is een wat bedeesde gescheiden man op leeftijd met een arbeidsongeschiktheidsuitkering en een vrijwel leeg strafblad.

Hij woont met zijn katten in een flatje in de Utrechtse wijk Overvecht. L. kijkt op zijn beurt verbaasd als de officier van justitie hem als reltoerist omschrijft.

Die 13de maart had L. ongeveer twintig biertjes gedronken in het café. Hij besloot nog even een kijkje in de wijk Ondiep te nemen, want daar was van alles aan de hand, had hij gehoord. En daar ging het helemaal mis.

Met vol gas reed de dronken L. op de ME’ers in, toen hij klem kwam te zitten tussen relschoppers, buurtbewoners en een politielinie. ‘Ik wilde gewoon weg, ik dacht dat ik er wel door kon’, mompelt hij.

‘Speelde het mee dat de menigte begon te joelen, wilde u stoer doen?’ wil de rechter weten. Dat heeft wel meegespeeld, geeft de verdachte toe.

Na het incident werd Martin L. met harde hand gearresteerd. ‘Hij is bij zijn haren gepakt, uit de auto gesleurd en gestompt en geslagen’, aldus zijn advocaat Robert. Dat hij zo hardhandig is aangepakt, heeft hij over zichzelf afgeroepen, meent de officier. De rechter doet op 26 juni uitspraak.

De rellen in Ondiep braken uit nadat een agent een 54-jarige buurtbewoner had doodgeschoten. Op last van de burgemeester ging de wijk enige dagen op slot.

Tot nu toe zijn vijf relschoppers veroordeeld voor hun aandeel. De hoogste straf bedroeg tien weken cel. Drie mannen werden vrijgesproken. Een aantal zaken loopt nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden