'Verband tussen moord Nemtsov en Charlie Hebdo'

De Russische autoriteiten hebben dit weekeinde vijf Tsjetsjenen gearresteerd wegens de moord op oppositieleider Boris Nemtsov, die eind februari in Moskou werd doodgeschoten. Een van de arrestanten, Zaoer Dadajev, zou inmiddels hebben bekend.

Russen leggen kaarsen en bloemen op de plek waar Nemtsov is doodgeschoten. Beeld ap
Russen leggen kaarsen en bloemen op de plek waar Nemtsov is doodgeschoten.Beeld ap

De Tsjetsjeense president Kadyrov opperde dat Dadajev de moord heeft gepleegd uit woede over de door Nemtsov verdedigde Charlie Hebdo-cartoons.

De andere hoofdverdachte, Anzor Goebasjev, ontkent dat hij iets te maken heeft met de geruchtmakende politieke moord. Nemtsov was een van de voornaamste politieke tegenstanders van de Russische president Poetin en was bezig met een rapport over Russische troepen die aan de kant van de rebellen in Oekraïne vechten.

De autoriteiten pakten nog drie verdachten op, onder wie de jongere broer van Goebasjev. Zij zouden hand- en spandiensten hebben verleend aan het duo, onder meer door Nemtsov te volgen. Volgens de Russische media zou de FSB, de Russische veiligheidsdienst, de verdachten op het spoor zijn gekomen op basis van hun telefoongegevens. Daaruit zou blijken dat ze vrijdagavond 27 februari op de plaats van de moord waren, op een brug vlak bij het Kremlin. Volgens FSB-chef Aleksandr Bortnikov zouden de twee ook duidelijk zijn te zien op beelden van bewakingscamera's op de brug.

De verdachten zijn opgepakt in Ingoesjetië, de buurrepubliek van Tsjetsjenië. Zondag probeerden de Tsjetsjeense autoriteiten nog een zesde verdachte te arresteren in Grozny, maar die blies zichzelf na een schietpartij met de politie op.

Dadajev was plaatsvervangend commandant van het Tsjetsjeense 'Noord'-bataljon, dat bekendstaat als de persoonlijke garde van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov. In 2010 kreeg Dadajev nog een onderscheiding van president Poetin wegens 'moed en zelfopoffering'. Het 'Noord'-bataljon staat onder commando van een neef van Kadyrov, Alikbek Delimchanov. Diens broer Adam Delimchanov is naaste vertrouweling van Kadyrov. Delimchanov was ook een van de oprichters van de ultra-nationalistische pro-Poetinbeweging 'Anti-Maidan', die het als haar taak ziet demonstraties van de oppositie de kop in te drukken. Kadyrov zelf prees Dadajev gisteren op Instagram als een 'ware patriot' en een 'dapper man'.

Als blijkt dat hij de moord inderdaad heeft gepleegd, heeft Dadajev volgens Kadyrov een 'zwaar misdrijf begaan'. 'Maar ik blijf erbij dat hij nooit iets tegen Rusland zou doen', aldus de Tsjetsjeense president. Hij opperde dat Dadajev, die hij omschreef als 'een diep gelovig man', zich mogelijk geraakt voelde door de steunbetuiging van Nemtsov aan het adres van het Franse satirische blad Charlie Hebdo.

Massale betoging

Na de aanslag op Charlie Hebdo organiseerde Kadyrov in Tsjetsjenië een massale betoging tegen het blad onder het motto 'Wij zijn niet Charlie'.
In kringen van de oppositie is met scepsis gereageerd op de arrestaties. 'Het is moeilijk te zeggen of dit ook werkelijk de daders zijn', reageerde oppositieleider Ilja Jasjin. 'De FSB moet publiekelijk en overtuigd bewijzen dat zij betrokken waren bij de misdaad.' Volgens Jasjin is het ook van het grootste belang dat het niet alleen bij de uitvoerders van de moord blijft. 'De belangrijkste taak is de opdrachtgevers te ontmaskeren en te arresteren.'

Nemtsovs dochter Zjanna zei er zeker van te zijn dat de moord op haar vader 'met de volledige steun' van de autoriteiten is gepleegd. 'Ze hebben hem vermoord omdat hij tegen het Kremlin was.' Ze betwijfelde of de echte daders ooit gepakt zullen worden. 'Ze zullen iemand straffen, maar dat zal niet degene zijn die schuldig is.'

In de Kremlingezinde media wordt gespeculeerd dat moord op Nemtsov door het Westen is georganiseerd om president Poetin in diskrediet te brengen.

undefined

De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov. Beeld ap
De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden