Verantwoordelijkheid moet zwaarder tellen

Met interesse heb ik het artikel gelezen over de hervormingen in de zorg (Wetenschap, 23 oktober). De effecten voor de patiënt of klant blijven echter onderbelicht.

Eefje Rammeloo en Den Haag

Er is bijvoorbeeld vast een reden voor dat ik kraamzorg moet aanvragen via twee identieke vragenlijsten bij zowel het kraamzorgbedrijf als bij de verzekeraar. Om vervolgens van beide een bevestiging te krijgen.


Marktwerking, gelukt of mislukt, heeft voor de patiënt weinig uitgehaald. Aan keuzevrijheid is nauwelijks iets gewonnen, in ieder geval niet voor de overwegend gezonde patiënt. Die betaalt alleen maar meer, terwijl minder gedekt wordt en krijgt er een schep bureaucratie bovenop. Dit leidt tot veel frustratie. Ik ben het eens met huisarts Bart Meijman, die wordt geciteerd in het artikel.


Maak duur wat ongezond is. Of we een zak chips leegeten of iedere dag ons diner bij de snackbar halen is onze eigen keuze. En daarmee onze eigen verantwoordelijkheid. Ik wil niet meebetalen aan de gezondheid van iemand die zijn eigen verantwoordelijkheid niet neemt. De overheid kan wel die eigen keuze lastiger maken. Hef accijns op de chips en de hamburgers. Dan kan ik in ieder geval kiezen of ik het risico wil nemen dat mijn eigen zorgkosten in de toekomst toenemen.


reageren? vk.nl/briefvandedag


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden