Advertentie vanBig Data Expo

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

‘’Verantwoordelijkheden krijg je niet, verantwoordelijkheden neem je’’

De weerstand die plaatsvindt bij innovatie is hetzelfde als in topsport. Volgens Marc Lammers, voormalig gouden hockeycoach en nu actief als coach bij verschillende bedrijven, moeten we constant blijven vernieuwen, helemaal op het topniveau binnen bedrijven. Data speelt daar volgens Lammers een grote rol in, want ‘’meten is weten.’’ Vaak ontbreekt er echter een goede samenwerking tussen alle lagen van een organisatie. Tijdens zijn lezing op de Big Data Expo zal hij donderdag 19 september in Lezingenzaal 5 om 13:30u alles vertellen over het belang van samenwerking.

Marc lammersBeeld Big Data Expo

Een probleem van Big Data is dat het belang er niet altijd van wordt ingezien op C-level, terwijl dit juist degenen zijn die het budget en de richting bepalen voor Big Data projecten. Deze situatie herkent Lammers uit zijn tijd als hockey coach. ‘’Ik wilde ook big data en de statistieken gaan gebruiken.’’ Daar had Lammers echter geld voor nodig.

‘’What’s in it for me?’’

Al gauw liep Lammers tegen problemen aan. ‘’De eerste vier jaar vroeg ik om geld, maar kreeg advies. De laatste vier jaar heb ik het anders gedaan. Ik heb de voorzitter uitgenodigd om bij mij en mijn speelsters te komen zitten, en wat denk je? Meteen enthousiast. Hierop zei ik: alles is mogelijk, maar dat kost geld. ‘Dan maken we daar budget voor vrij!’, kreeg ik als antwoord.’’

Het advies van Lammers is dus: betrek ieder niveau erbij, specialisten, bestuurders en stakeholders. Wanneer ze betrokken worden, wordt het veel helderder.

Beeld Big Data Expo

Zorg voor je juiste flow

Zowel in de sportwereld als in het bedrijfsleven wordt big data steeds belangrijker. Hoe krijg je elke laag van de organisatie daarin mee? ‘’Het opleggen is een beetje over. Mensen willen best veranderen, maar mensen willen niet meer veranderd worden’’, stelt Lammers.

Ruimte geven als leider is daarin belangrijk, maar ook dat anderen die ruimte nemen. ‘’Mijn spelers moesten de vragen gaan beantwoorden, want ik zei: we gaan niet meer zus of zo spelen. In plaats daarvan ik vroeg: wat denk jij dat je nog beter kunt doen op linksachter? Dus ik geef de verantwoordelijkheid op ieder niveau van de organisatie aan. Hierdoor werk je samen en creëer je als leidinggevende een hecht en betrokken team.’’

Beeld Big Data Expo

Laat Marc Lammers je inspireren!

Ben je als directeur benieuwd naar hoe Marc Lammers het belang van samenwerking organisatie breed verder uitlegt? Meld je dan nu aan voor zijn lezing tijdens de Big Data Expo op donderdag 19 september in Lezingenzaal 5 om 13:30u!

Big Data Expo
Bezoek de Big Data Expo 2019 in de Jaarbeurs Utrecht op woensdag 18 en donderdag 19 september. Meld je hier gratis aan.

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden